Srbija potpisala ublaženu deklaraciju na samitu EU-ZB u Tirani: Agresija Rusije na Ukrajinu ugrožava evropski mir 1Printskrin, Tviter nalog Ursule fon der Lajen

Eskalacija agresivnog rata Rusije na Ukrajinu ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost i ukazuje na važnost strateškog partnerstva između EU i regiona Zapadnog Balkana, navodi se u danas potpisanoj deklaraciji koju su čelnici Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana usvojili na samitu u Tirani.

“Zajednička vizija budućnosti uključuje obostrane odgovornosti i zajedničke vrednosti. Pri produbljivanju saradnje s partnerima odlučno ih pozivamo da ostvare brz i trajan napredak na putu prema potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu s njom, među ostalim u pogledu mera ograničavanja EU”, piše u deklaraciji.

EU je ponovila “svoju potpunu i nedvosmislenu predanost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji” i pozvala na ubrzanje pristupnog procesa. Pozdravljen je napredak partnera sa Zapadnog Balkana od sastanka na vrhu EU i Zapadnog Balkana u Brdu 2021. postigli na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari