Hoće li "Srbija protiv nasilja" dobijati državne pare i ako podnese ostavke na mandate? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ dobijaće novac iz državnog i lokalnih budžeta na osnovu osvojenih glasova na izborima 17. decembra bez obzira na to da li poslanici i odbornici te liste podnesu ostavke na dobijene mandate u Skupštini Srbije, beogradskom parlamentu i lokalnim opštinama.

Poslednjih nedelja lideri ove liste pokušavaju da se dogovore oko toga hoće li podneti ostavke na osvojene mandate zbog krađe glasova na izborima za koje tvrde da ih je vlast pokrala. Polemika oko toga vodi se i u delu javnosti kojoj je nejasno kako se „prihvataju mandati“ sa pokradenih izbora, a ima i onih koji smatraju da bi se neučestvovanjem u radu parlamenata dovla u pitanej njihova legitimnost i obesmislio rad.

Podsetimo, da ukoliko bi svi kandidati za poslanike i odbornike sa svih lista „Srbija protiv nasilja“ dali ostavke na osvojene mandate, na njihova mesta bi došli kandidati SNS.

Kako je Danas pisao, sva je prilika da je većina predstavnika ove liste za ulazak u parlamente i da su blizu odluke da ne daju ostavke, ali jedan od paravaca napada na njih je da mandate žele jer neće da ostanu bez novca.

Taj argument ipak ne stoji.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija za Danas kaže da se novac iz budžeta dobija po broju osvojenih glasova i da je zato specifičan obračun za manjinske partije.

– Bez obzira da li se ostavke na mandate podnesu ili ne novac se dobija. To ne isključuje mogućnost da pokrene inicijativu neki poslanik vladajuće kolaicije koji misli o dobrobiti naroda da se pare ne daju onima koji ne sede u Skupštini pa se izmeni zakon. S druge strane, možda bi u slučaju da oni ne uđu u Skupštinu, a dobijaju novac, to bila situacija koja bi politički odgovarala vladajućoj koaliciji da po tabloidima proziva opoziciju, da dobija pare a ne radi ništa – kaže on.

Minić podseća da se mandati ne mogu ne prihvatiti, jer se dobijaju po automatizmu, i da se može kdati ostavka.

Transparentnost Srbija nedavno je saopštio i koliko će novca svaka lista, učesnica izbora koja je osvojila mandate u Narodnoj skupštini, dobijati.

Kako je navedeno u saopštenju, ako rezultati koje je RIK saopštio budu i konačni – lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ dobijaće 634.000 evra mesečno, a „Srbija protiv nasilja“ oko 330.000 evra.

Koalicija NADA dobijaće oko 85.000 evra, grupa građana „Mi – Glas iz naroda“ 80.800 evra, dok će koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije dobiti oko 105.000 evra, što je 57 odsto manje u odnosu na prethodni skupštinski saziv.

Kada je reč o manjinskim strankama najviše novca dobijaće Savez vojvođanskih Mađara – 33.400 evra, a najmanje Ruska stranka 5.900 evra mesečno.

„Koliko će dobijati pojedine stranke zavisi od njihovih koalicionih sporazuma, koji nisu javni dokumenti. Ministarstvo finansija, koje vrši isplate svakog meseca, uporno odbija da te podatke dostavi, čak i nakon što ih na to obaveže Poverenik za informacije“, navela je Transparentnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari