Srbija protiv nasilja: Protest zbog izborne krađe večeras ponovo u Beogradu 1Photo: A.H./ATAImages

Novi protest opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog, kako tvrdi, krađe glasova na decembarskim izborima u Srbiji, počeće večeras u 18.00 ispred Ustavnog suda u centru Beograda.

„Zahtev Ustavnom sudu za odlučivanje o izbornom sporu kojim se traži poništavanje republičkih izbora podneće naš tim pravnika ranije tog dana, a sudije Ustavnog suda pozivamo da rade u interesu države i naroda, a ne u interesu režima (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića“, piše u saopštenju.

Ta koalicija koja traži ponavljanje republičkih i beogradskih izbora održanih 17. decembra najavila je i odlazak protestne povorke do obližmnjeg sedišta Radio-Televizije Srbije (RTS koja, po ocenama opozicije, ne izveštava objektivno i u korist svih gradjana, već isključivo propagira vlast, i zahteva da, kao javni servis koji plaćaju svi građani, RTS izveštava o „dokazanoj izbornoj krađi i prekrajanju narodne volje“ na decembarskim izborima.

Koaliciju „Srbija protiv nasilja“ ;čine Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Srbija centar, stranka Zajedno, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret , sindikat „Sloga“ i pokret Novo lice Srbije.

Od 18. decembra organizovala je proteste ispred sedišta Republićke izborne komisije, gde je do 30. decembra štrajkovala glađu potpredsedniuca SSP Marinika Tepić, nositeljka liste „Srbija protiv nasilja“, a nešto kraće još nekoliko poslanika.

Prvi protest ove godine kojim je ponovo traženo ponavljanje decembarskih izbora, opoziciona koalicija je 16. januara prirdila u centru Berograda kada je obeležena i šesta godišnjica ubistva opozicionog političara Olivera Ivanovića (1953 – 2018) na Kasovu.

Vlast je ranije više puta ocenila da su decembarski izbori bili pošteni, te da opozicija navodima da su izbori pokradeni traži alibi za neuspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari