Srbija se nije uskladila sa dve nove odluke Saveta EU povodom Ukrajine 1Foto: Bojan Cvejić

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa dve nove odluke Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja i pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine odnosno destabilizacije situacije u toj zemlji.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell), Savet EU je 23. januara doneo odluku CFSP 2023/1931 akojom se proširuje lista pojedinaca, entiteta i tela kojima su 2014. uvedene restriktivne mere zbog Ukrajine, a 4. februara odluku (CFSP) 2023/2521 o ograničenju cena za naftne derivate.

Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borell u saopštenju.

Srbija se jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 11 prethodnih odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januara ove i julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari