Srbija se ponovo jedina u regionu nije uskladila s merama EU zbog Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom odlukom Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja ili pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) saopštio je da je Savet EU 1. septembra 2022. usvojio odluku 2022/1447 (1)  kojom se dopunjava odluka Saveta iz 2014 tako što se dodaju tri osobe na spisak pojedinaca, entiteta i tela podvrgnutih restriktivnim merama zbog podrivanja ili pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, sa odlukom Saveta EU usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina  i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat.

Usklađuju se i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je  Borel u saopštenju.

Sbija je bila jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja nije uskladila sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa četiri odluke o restriktivnim merama koje je Savet EU doneo takođe u julu zbog Ukrajine, niti sa odlukom Saveta EU o restriktivnim merama protiv Irana usvojenom u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari