Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je posetu SAD, povodom 64. zasedanja Generalne skupštine UN, razgovorima u Klivlendu s najvišim predstavnicima države Ohajo, senatorom i jednim od najznačajnijih srpskih lobista Džordžom Voinovičem i tamošnjom srpskom dijasporom, u kojima je poručio da Srbija želi da u budućnosti bude čvrst partner Americi.

Srbija će nastaviti da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u EU, ali neće odustati od legitimnih nacionalnih interesa odbrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i identiteta, poručio je predsednik Tadić na prijemu za predstavnike srpske dijaspore, kojem su prisustvovali senator Voinovič i komandant Nacionalne garde Ohaja Gregori Vajt, prenosi FoNet.

Kako je istakao, Srbija će voditi politiku koja na racionalan i dostojanstven način brani nacionalne i državne interese, vodi računa o građanima i identitetu i „koja nikada neće dovoditi u pitanje živote ljudi“.

– Uvek govorim da hoćemo da Srbija bude članica EU, ali s našim identitetom i kulturom. Svi oni koji misle da takav politički cilj sa sobom nosi gubitak identiteta trebalo bi da znaju da Srbija nikada neće odustati od politike odbrane vlastitog identiteta – rekao je Tadić i zamolio dijasporu u Ohaju da tu poruku prenese svim Srbima koji žive u SAD i naglasio da ne vidi „alternativu takvoj politici“. Precizirao je i da Srbija želi da vodi miroljubivu politiku u regionu i da stvori najbolje moguće odnose sa susedima.

Tadić je podsetio da je Srbija proteklih godina ostvarila i značajan ekonomsku uspeh, iako se sada suočava sa posledicama globalne ekonomske krize.

– Danas imamo značajne investitore koji dolaze iz SAD. To je nešto što veoma cenim. Nadam se da će oni nastaviti da ulažu u Srbiju. Bez direktnih investicija iz SAD ne možemo izgraditi stabilno društvo i zbog toga računamo na njih – istakao je Tadić.

On je izrazio uverenje da će Srbija biti čvrst partner SAD u budućnosti. „Mi moramo rešiti neke probleme, ali sam uveren da ćemo na kraju biti dobri saveznici“, naglasio je srpski predsednik.

Tadić je zahvalio senatoru Voinoviču, koji je prethodnih godina bio „veoma značajna ličnost za Srbiju u SAD i podržavao je na svim poljima“. On je zahvalio i generalu Vajtu i naglasio da srpska vojska ima odličnu saradnju s Nacionalnom gardom Ohaja. „Uveren sam da ćemo nastaviti saradnju koja je veoma značajna za odbrambeni sistem Srbije“, zaključio je Tadić.

Predsednik Srbije predvodi državnu delegaciju koja ostaje u SAD do subote 26. septembra. Tadić će sutra prisustvovati prijemu koji za predsednike i premijere oko 190 zemalja sveta organizuje predsednik Barak Obama, a u petak će govoriti na zasedanju Generalne skupštine, tokom kojeg će imati i više bilateralnih susreta.

Sejdiu i s protivnicima nezavisnosti

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da će se u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, sastati s predstavnicima zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost kako bi se ubrzao proces priznavanja. „Imaću brojne sastanke s predsednicima i liderima država. Naš osnovni cilj je da se sastanemo sa liderima zemalja koje nisu priznale Republiku Kosovo do sada, u cilju pružanja dodatnih informacija o našem razvoju i posvećenosti i kako bismo kod tih zemalja ubrzali proces priznavanja“, rekao je Sejdiu na prištinskom aerodromu uoči odlaska u Njujork.

Povučena pozivnica

Supruga Fatmira Sejdiua, Nezafate Sejdiu neće biti koopredsedavajuća na skupu o autizmu koji organizuje u Njujorku jedna nevladina organizacija u vreme održavanja Generalne skupštine UN, saznaje FoNet u Misiji Srbije pri UN. Pozivnica je povučena pošto je Misija Srbije pri UN skrenula pažnju kabinetu generalnog sekretara UN da Kosovo nije država i da, koopredsedavajuće mogu biti samo supruge predsednika država članica UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari