SNS na jugu Srbije: Srbiju može da vodi samo jedan čovek 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Više od dvadeset gradskih i opštinskih odbora Srpske napredne stranke na jugu Srbije jednoglasno su predložili Aleksandra Vučića za predsednika stranke, bez ijednog “uzdržanog” ili glasa “protiv”, hvalile se odbori i funkcioneri na društvenim mrežama.

Analitičari za naš list ocenjuju da je takav demokratski defekt u službi Vučićeve predsedničke kampanje, u kojoj treba stvoriti iluziju da “Srbiju može da vodi samo jedan čovek”.

Prema navodima stranačkih funkcionera, predlog da Vučić bude jedini kandidat za predsednika SNS na Izbornoj skupštini stranke, najavljenoj za 27. novembar, jednoglasno je izglasao Gradski odbor u Nišu, kao i još pet opštinskih odbora u tom gradu.

Identično, bez ijednog uzdržanog ili negativnog glasa, izjasnili su se i svi stranački odbori u Topličkom okrugu, kojem pripadaju Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa.

Takav predlog do juče pre podne jednoglasno su podržali i gradski, opštinski ili mesni odbori SNS u Leskovcu, Vranju, Svrljigu, Vlasotincu, Zaječaru, Sokobanji, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bujanovcu, kao i stranačka povereništva u Lebanu i Negotinu.

Izvori našeg lista bliski SNS kažu da “nema sumnje” da će kandidovanje Vučića za predsednika stranke biti “bezrezervno” i u drugim odborima na jugu zemlje.

Hvalospevi gradonačelnika

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša i funkcionerka SNS, na svojoj zvaničnoj feksbuk stranici, podelila je sa građanima informaciju o jednoglasnoj podršci niških naprednjaka Vučiću, ocenjujući da su njegovi rezultati kao predsednika Srbije i SNS “dokaz odgovornosti, istrajnosti i želje da se Srbija menja i da napreduje”.

Ona je pozvala građane da i ubuduće daju podršku predsedniku Vučiću i SNS “u svakodnevnom i nesebičnom zalaganju za Srbiju kao prosperitetnu zemlju”.

SNS na jugu Srbije: Srbiju može da vodi samo jedan čovek 2
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Nešto veće hvalospeve na račun Vučića izrekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i član Predsedništva SNS, koji je na sednici GrO ocenio da je Vučić “jedina ličnost koja može da obezbedi rezultate, rejting i kontinuitet u razvoju Srbije”, koja “na čelu sa njim nezaustavljivo napreduje na svim poljima”, te da bi “svaka druga promena dovela u pitanje sveukupni razvoj Srbije”.

Panegirici u odbrani jednoglasnosti

Predsednik zaječarskih naprednjaka Milan Stanković je predlaganje Vučića obrazložio tvrdnjom da ”država Srbija nije imala boljeg lidera i vođu, ne samo SNS-a, nego i srpskog naroda”.

Sokobanjski naprednjaci su ustvrdili da je Vučić “od Srbije napravio lidera u regionu po ekonomskom razvoju… ali u isto vreme pokazao da Srbija drži do sebe i svojih principa i ne može svako da sa njom radi šta hoće, kao što to je bio slučaj kada su neki drugi bili na vlasti”.

“Vučićev uticaj kao lidera je nemerljiv, a energija i predani rad koji ulaže svakodnevno su za svako divljenje”, dodali su.

Slične panegirike iznosili su i naprednjaci u ostalim mestima na jugu Srbije, braneći svoju “jednoglasnost”.

Unisonost i brbljaonica

”Ovakva unisonost ne čudi. Naše političke partije, posebno one vladajuće, jesu autoritarne i piramidalne, a na njihovom čelu su autoritarne ličnosti, u čijim rukama su i bič i šargarepa. I položaj nekoga u našem društvu stiče se ulaskom u stranke, a ne sposobnošću”, ocenjuje za Danas sociolog Đokica Jovanović.

On kaže da je naše društvo- društvo bez šansi i da su u njemu su sve šanse monopolizovane.

“Upravo to je dokaz da ovde nema demokratije. Jer, demokratija prioritetno nije mogućnost da slobodno kažeš šta misliš, već da imaš mogućnost da koristiš društvene šanse. Ona nije brbljaonica- gazdu u principu baš briga šta kažeš dok radiš šta ti gazda kaže”, zaključuje Jovanović.

Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović smatra da apsolutna jednoglasnost naprednjaka u predlaganju Vučića pokazuje marionetsku ulogu članova SNS u Vučićevoj predsedničkoj kampanji.

Hvalisanje stranačkih funkicionera ovakvim rezultatom “nije poruka za javnost, već poltronisanje vođi, koji treba da vidi njihovu odanost”.

“Svi oni na taj način stvaraju iluziju da “samo jedan čovek može da nas vodi”, što je i logička greška, i predrasuda da su ljudi glupi, i potcenjivanje svega kvalitetnog u ovoj zemlji. U demokratsko vreme ćemo ući kada postane normalno iznošenje mišljenja da neko drugi može uspešnije da vodi zemlju od aktuelnog vođe”, kaže Jovanović za naš list.

On dodaje da potreba aktuelne vlasti da stvara ovakvu iluziju pokazuje njenu ranjivost.

“A nijedna iluzija nije trajna, svaka se pre ili kasnije rasprši”, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari