U severnom delu Kosovske Mitrovice juče je u tri biračka centra ponovljen prvi krug lokalnih kosovskih izbora koje organizuje Priština. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je do 12 sati glasao 7,1 odsto od 23.000 birača.

CIK je prve preliminarne rezultate najavio za kasno sinoć, mada za severnu Mitrovici još nisu zvanično saopšteni ni podaci o izborima 3. novembra na biralištima u kojima glasanje nije ponovljeno.

Prema podacima Građanske inicijative „SDP“, do 17 sati na birališta je izašlo 4.585 glasača, od toga 772 „uslovnih birača“, koji su došli iz drugih srpskih opština na severu KiM. U SDP upozoravaju i da su radnici iz svih javnih preduzeća u severnoj Mitrovici glasali organizovano sa direktorima na čelu.

Zvanični Beograd, Građanska inicijativa „Srpska“ i njen kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice Krstimir Pantić, inače funkcioner SNS, juče su bili prezadovoljni izlaznošću. Tvrdili su da je „pobedila država“ i najavljivali da će slaviti pobedu u prvom krugu.

– „Srpska“ s ponosom može da saopšti da su pobedili država Srbija, Vlada Srbije i srpski narod na KiM – poručio je juče na konferenciji za novinare Krstimir Pantić, kandidat „Srpske“ za gradonačelnika severne Mitrovice, koji je negirao glasine da su pretučena dva radnika preduzeća „Standard“.

U Štabu za antiizbornu kampanju Privremene skupštine AP KiM, za koju su ovi izbori završeni 3. novembra, jer je „bojkot uspeo“, tvrde da je izlaznost manja od one koja se pomnje u medijima, jer su iz Zubinog Potoka, Leposavića i Gračanice dovedene grupe od nekoliko stotina Srba koje ulaza da glasaju na svim biračkim mestima u severnoj Mitrovici. Prema nezvaničnim informacijama, KPS je juče privela novinara Ivana Maksimovića, koji je za Štab za antiizbornu kampanju snimao glasanje i oduzela mu kameru. Maksimović juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Oliver Ivanović, kandidat SDP za gradonačelnik severne Mitrovice, pre zatvaranja biračkih mesta očekivao je da će dobiti više glasova od Pantića, sa kojim će „ući u drugi krug, jer su dosadašnjim navodnim favoritima Agimu Devi iz DPK i samostalnom kandidatu Andrijani Hodžić prepolovljeni glasovi od 3. novembra“.

Andrija Hodžić izjavila je za Danas da je „moralni pobednik ovih izbora, jer ima saznanja da je pre dve nedelje dobila ubedljivu većinu, što je možda bio motiv za haos u tri biračka centra“. Ona najavljuje da će podneti žalbu i na brojanje glasova na četiri ostala biračka mesta i tražiti da se i tu izbori ponište. Ona je pohvalila jučerašnju izlaznost, ali je upozorila da „građani glasaju pod enormnim pritiskom režima u Beogradu, a ne po slobodnoj volji“.

– Moji ljudi na biračkim mestima javljaju da ima mnogo nepravilnosti. Nije dobro da se favorizuje samo jedna lista. Prema nezvaničnim informacijama, 3. novembra Deva je dobio 1.100, ja 517, Ivanović 37, a Pantić 30 glasova. Juče smo obavešteni da su ti rezultati prepolovljeni bez objašnjenja – naglašava Andrijana Hodžić.

Agencije javljaju da su građani na birališta juče dolazili „organizovano“ sa direktorima. Izvori Danasa tvrde da su severnu Mitrovicu juče obezbeđivale jake snage Kfora, specijalne jedinice KPS Rosa, Civilna zaštita i srpska žandarmerija u civilu.

Aleksandar Vulin, šef vladine Kancelarije za KiM i ministar bez porfelja, ocenio je juče da su građani Kosovske Mitrovice „stali uz svoju vladu i državu“ time što su glasali na ponovljenim lokalnim izborima. Vulin smatra da preporuka privremene uprave severne Mitrovice direktorima javnih preduzeća da organizovano sa svojim radnicima idu na izbore ne predstavlja pritisak na birače.

– Ne znam ko je odvalio takvu glupost. Radnici nisu išli organizovano na izbore ni u vreme Slobodana Miloševića, koji se smatra najautoritarnijim predsednikom od Kosovskog boja do danas – komentariše Oliver Ivanović.

Dačić u Njujorku

Premijer Srbije Ivica Dačić boravi u dvodnevnoj radnoj poseti SAD tokom koje će danas i sutra učestvovati u radu Saveta bezbednosti UN. Dačić će se danas sastati sa stalnim predstavnicima SAD i Ruske Federacije pri UN Samantom Pauer i Vitalijem Čurkinom, kao i sa predstavnicima kompanija Dženeral Elektrik i Kolberg Krevis Roberts. Pre sednice SB, Dačić će se sutra razgovarati sa predstavnicima Kine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prirodne pojave

U regionu Kosovske Mitrovice juče ujutru registrovan je zemljotres jačine 3,7 stepena Rihterove skale, potvrdio je Republički seizmološki zavod. Epicentar zemljotresa bio je oko 10 kilometara severoistočno od Mitrovice, a osetili su ga i stanovnici Leposavića i Zvečana, naveli su u Zavodu. Izbore 3. novembra pratilo je pomračenje Sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari