"OEBS da preuzme organizovanje referenduma na Severu Kosova": Srpska demokratija iznela plan za fer proces smene gradonačelnika 1foto: Srpska demokratija

Srpska demokratija predlaže da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) preuzme na sebe organizovanje referenduma na Severu Kosova kako bi se osigurao fer i pošten proces smene gradonačelnika, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima, prenosi RTV Mir.

Prilikom napuštanja kosovskih institucija na Severu Kosova novembra 2022. godine, Srbi su napustili i opštinske izborne komisije. Čak i da su u međuvremenu novi ljudi primljeni na te pozicije, ti pojedinci ne poseduju znanje i iskustvo za sprovođenje ovakvog bitnog demokratskog procesa kao što je referendum, poručili su iz SD.

Kako je navedeno “Centralna izborna komisija (CIK) nema dobru volju niti kapacitete da sprovede referendum bez nepravilnosti”.

“Građani opravdano ne veruju kosovskoj vladi i njenim institucijama”, dodaje se.

Poslali su neke od nepravilnosti i opstrukcija za koje smatraju da mogu nastati na dan referenduma:

“Mogu se stvoriti neopravdano dugi redovi čekanja kako bi se birači odvratili od glasanja. Namerno pogrešno informisanje birača o njihovom biračkom mestu. Masovno proglašavanje glasačkih listića nevažećim kako bi referendum bio neuspešan. Namerno premeštanje biračkih spiskova iz jedne opštine u drugu da bi se građanima onemogućilo da glasaju na referendumu u svojim matičnim opštinama. Većina članova biračkih odbora verovatno neće govoriti srpski jezik, pošto će mahom biti iz redova vladajućeg Samoopredeljenja, a koji su samim tim podložni da opstruišu proces i podrže aktuelne nelegitimne gradonačelnike da ostanu na vlasti. Članovi biračkih odbora bi biračima mogli da poruče da nisu na biračkom spisku, iako jesu. Birači bi kao pritisak mogli da protumače i povećano prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama na Severu Kosova, pogotovo oko biračkih mesta”, navedeno je.

Prema njihovim rečima na prethodnim lokalnim izborima na Severu Kosova su proces pratile brojne nepravilnosti koje nisu u duhu demokratije.

“Glasanje u kontejnerima. Lokacija biračkih mesta, u Zubinom Potoku je biračko mesto bilo na samo nekoliko desetina metara udaljeno od policijskog punkta. Mala izlaznost (2-3%), kao i brojne druge nepravilnosti i elementi koji nisu u duhu demokratije”, dodaje se.

Srpska demokratija smatra da je jedini relevantan i važeći referendum onaj koji bi sprovela nezavisna komisija OEBS-a.

“Ovo su neki razlozi za tu tvrdnju: OEBS bi mogao da obezbedi infrastrukturu i prostorije za održavanje ovog demokratskog procesa. OEBS poseduje kapacitete i sprovodio je obuku, ima iskustva u organizovanju izbornih procesa, pa bi samim tim učinio da referendum prođe u duhu demokratije, bez opstrukcija i nezakonitih radnji”, napominju u saopštenju.

Od međunarodnih predstavnika, organizacija i ambasada na Kosovu, od UNMIK-a, EULEX-a, Kancelarije EU na Kosovu i ostalih očekuju da ovaj predlog uzmu ozbiljno u razmatranje.

Takođe, zatražili su sastanak sa predstavnicima OEBS-a na Kosovu kako bi, kako su naveli, izložili detalje i dodatne razloge u korist teze da OEBS treba da preuzme organizovanje referenduma 21. aprila na Severu Kosova.

“Pozivamo aktuelne nelegitimne gradonačelnike da hitno podnesu ostavke pre održavanja samog referenduma, jer skupljeni potpisi u peticiji jesu nesumnjivo višestruko brojniji nego glasovi koje su oni osvojili na prethodnim lokalnim izborima”, zaključuje se u saopštenju Srpske demokratije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari