Srpska diplomatija o svojim aktivnostima godinu dana od formiranja vlade 1foto wikipedia Raphaelle MARTIN

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas povodom godišnjice formiranja Vlade da je protekla godina bila dinamična, sa brojnim bilateralnim susretima i aktivnostima donacija medicinske opreme i vakcine protiv korona virusa.

Ministarstvo je u proteklih godinu dana delovalo na ostvarivanju tri prioritetna cilja – odbrani državnih interesa i sprovođenju spoljnopolitičkih prioriteta, angažovanju na planu podrške povećanju izvoza i promociji Srbije kao destinacije za investiranje, nastavku modernizacije rada Ministarstva i diplomatske službe, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, ministarstvo je prateći ekonomsku ekspanziju Srbije, osnovalo prvi put Sektor za ekonomsku diplomatiju, koji će biti promoter izvoza i Srbije kao najprivlačnije investicione destinacije u ovom delu sveta.

O pojačanoj aktivnosti srpske diplomatije svedoči i veliki broj susreta i bilateralnih poseta ministra Nikole Selakovića u prvih godinu dana mandata, navodi se u saopštenju i dodaje da je ministar imao 354 susreta sa stranim zvaničnicima, između ostalog sa 16 predsednika, 10 premijera i 110 sastanaka sa ministrima spoljnih poslova.

Ocenjeno je da je kruna ovogodišnjih diplomatskih aktivnosti Srbije bilo organizovanje komemorativnog skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, na kojem je učestvovalo 120 delegacija, a ministar Selaković za četiri dana na marginama događaja imao 52 aktivnosti sa šefovima gostujućih delegacija.

Ministarstvo je u koordinaciji sa drugim institucijama, aktivno učestvovalo u realizaciji donacija medicinske opreme i oko milion doza vakcina protiv kovid-19 brojnim državama u regionu i Evropi, ali i na drugim kontinentima, prvenstveno Africi.

Veliki pomak učinjen je i na planu zakonske regulative, time što su u proceduru ušla dva veoma važna nacrta zakona – o spoljnim poslovima i o učešću civila u mirovnim misijama van granice Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari