Srpska lista o bojkotu izbora: Nepoverenje Srba prema Kurtiju zabetonirano 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Srpska lista saopštila je danas da je odluka da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima na severu Kosova, „posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad Srbima sprovodi režim Aljbina Kurtija“.

Lista je u saopštenju podsetila i da nisu ispunjeni zahtevi koje su izneli kao uslov za povratak u kosovske institucije, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i povlačenje svih specijalnih jedinica sa severa Kosova.

„U prethodne dve godine antisrpski režim Aljbina Kurtija je onemogućio Srbima na Kosovu i Metohiji pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza“, naveli su iz Srpske liste.

Optužili su Kurtija da je „i pored dogovora iz Brisela“, onemogućio upotrebu KM registarskih tablica i time „oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja“.

„Kaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću i izgradili protivpravno baze u ovim opštinama, te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe. Podsećamo Aljbina Kurtija da je od početka godine iz službenog vatrenog oružja pripadnika KBS pucano na srpsku decu, Stefana i Miloša u Štrpcu, a na Bistričkom mostu pucano sa leđa u Miljana Delevića“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je „odnos prema srpskom narodu“, Kurti pokazao „i imenovanjem sebi lojalnih Srba poput Nenada Rašića za ministra iako nema nikakvu podršku građana, niti jednog poslanika u Skupštini u Prištini, kao i odbijanjem da poštuje odluku Ustavnog suda po pitanju povratka zemljišta manastiru Visoki Dečani.
„Imajući sve navedeno, Srpska lista je, u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima. Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Kurtiju je njegovim poslednjim potezima zabetonirano“, stoji u saopštenju.

Lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova raspisani su za 23. april a rok za prijavu stranaka i kandidata istekao je juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari