SSP Čačak: Gradska vlast planira izgradnju staklenog vidikovca koji bi koštao 80 miliona dinara 1Foto: Katarina Pantelić

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Čačak saopštio je danas da gradska vlast planira izgradnju staklenog vidikovca na vrhu Kablara koji bi koštao 80 miliona dinara, a da za to ne postoji ni projekat ni prateća dokumentacija.

„Izračunali su da bi izgradnja vidikovca koštala 80 miliona dinara, mada za to ne postoji ni projekat, ni projektna dokumentacija“, navodi u saopštenju čačanski odbor SSP.

Uzz ocenu da će vidikovac „narušiti biodiverzit Kablara“, SSP ističe da se takve i sličke konstrukcije u svetu sklanjaju.

Mesto na kojem je predviđeno postavljanje vidikovca oaza je netaknute prirode i dom para sivog sokola, navodi gradski odbro SSP u Čačku.

U odvojenom saopštenju gradski odbor SSP Užice ukazao je da se, usled povišenog vodostaja, svake godine ponavlja „tužna i sramotna slika“ Potpećkog jezera u kojem je smeće iz Srbije, BiH i Crne Gore.

„Na lancima uzvodno od hidroelektrane Potpeć ovog januara se, prema proceni, zadržalo više od 15.000 kubnih metara raznog otpada, a najviše plastike i plastične ambalaže, za čije ukljanjanje će, zavisno od vremenskih uslova, biti potrebno skoro mesec dana“, naveo je užički SSP Užice.

Dodaje se da se decenijama količina otpada samo povećava, a izdaci za njegovo uklanjanje sve veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari