SSP: Više od godinu dana, suprotno zakonu, na čelu gradskih uprava nalaze se vršioci dužnosti 1Foto: V. G.

Više od godinu dana, suprotno zakonu, na čelu gradskih uprava nalaze se vršioci dužnosti – od ukupno 10 uprava koje su obrazovane rešenjima Gradskog veća od 01. jula 2021. godine, vršioci dužnosti načelnika su postavljeni u svih deset, rekao je danas član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac Petar Milojević.

On je u pisanoj izjavi naglaio da zakon propisuje mogućnost imenovanje na položaj vršioca dužnosti najduže na tri meseca i to isključivo službenika koji ispunjava utvrđene uslove za to radno mesto.

U slučaju da se javni konkurs ne okonča, status vršioca dužnosti može se produžiti najduže još tri meseca, dakle ukupno na šest meseci, objasnio je Milojević.

„Imajući u vidu da su trenutni vršioci dužnosti imenovani još u julu prošle godine, potpuno je jasno da ova gradska vlast već devet meseci krši zakon i to bez namere da se sa tim prestane“, ocenio je on.

Posledica takvog kršenja zakona jeste neprofesionalna javna uprava koja nije u službi svih građana već služi pre sve stranackim interesima, tvrdi Milojević i podseća da je Evropska komisija u svom izveštaju iz oktobra ove godine, kritikovala Srbiju, jer brojne službenike, načelnike i direktore godinama drži u v.d. stanju, iako je to suprotno zakonu.

Stranka Slobode i pravde zahteva da Gradsko veće bez odlaganja imenuje načelnike Uprava kao i da se pri tom izboru upravlja pre svega kriterijumom stručnosti, umesto što su čitav sistem Uprave, mimo zakona doveli u v. d. stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari