SSP: Zašto Užice puni čajetinski budžet? 1Foto: Nenad Kovačević

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) je zatražio od lokalne vlasti u tom gradu da objasni „dokle će Užice puniti budžet Opštine Čajetina pošto se“, kako je naveo, „turistima koji dolaze u Užice, posle 15 časova, ne nudi nikakva ponuda“.

„Turističko-informativni centar Užice ne radi, ne rade ni ustanove kulture sa postavkama – Narodni muzej, Galerija, Jokanovića kuća, Hidrocentrala na Đetinji, jer im je isteklo radno vreme“.

„Ista situacija je“, navodi se „sa delimično obnovljenim Starim gradom, oko koga su ostale ruševine i nema pristupa, jer se još uvek licitara oko uvođenja ulaznica ili otvaranja “prigodnog“ ugostitetljskog objekta“.

„Jedinstveni Arheološki park, StaPARK, do koga treba doći kroz kanjon Đetinje“, ističe se, „udaljen je šest kilometara od grada, ali nema organizovanih tura do te lokacije“.

„Ostaju Mokra Gora ili Tara, odakle se u užički budžet sliva 75 odsto ukupne takse od turizma, ali“, saopštio je SSP, „do ova dva bisera srpske turističke ponude, koji su u nadležnosti lokalne samouprave i nalaze se na teritoriji Užica, ne postoji autobuska linija, što je za rubriku “verovali ili ne”.

Dalje se ističe da su godinama „nadležne službe za turizam razvijale iskjučivo Zlakusu, Potpećku pećinu i Etno-kuću Terzica avliju, rodno mesto večitog gradskog odbornika i zamenika niza predsednika opštine Vidoja Drndarevića, istaknutog člana lokalnog SPS-a“.

Navodi se i to da se „vlasnik Terzića-avlije, takođe, preziva Drndarević i da su svi kapaciteti bili upregnuti samo u tom pravcu“.

„Pitamo lokalnu samoupravu, pošto je gospodin Drndarević otišao konačno u penziju, da li sada mogu da dođu na red Tara i Mokra Gora i da li može da se uvede neki sistem upravljanja posetiocima u samom gradu, a da u to budu uključene i ustanove kulture sa postavkama ili moramo da čekamo još par decenija i punimo budžet Opštine Čajetina?“, navode u GrO SSP.

Opština Čajetina, navode, „nudi svakodnevne organizovane obilaske Tare i Mokre Gore, a planira i uvođenje redovne autobuske linije, koja bi pokrivala i usputna sela sa razvijenim etno- turizmom, Kremna i Šljivovicu“.

„Pitanje je dana kada će ove mesne zajednica tražiti da pripadnu i teritorijalno Opštini Čajetina, koja ima šta da im ponudi, za razliku od Užica koje im ne nudi ništa, a uzima sve“,  naveo je GrO SSP.

Miris fekalija ili ukus kompet lepinje

„Turistima, tokom obilaska Užica, kao mogućnost je ostavljena šetnja gradskom Plažom, gde mogu da uživaju u mirisu fekalne vode,  ili komplet lepinja“, poručuju iz užičkog SSP-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari