St. Protić o izborima na Kosovu: Sve je besmisleno i samodestruktivno sa svih strana 1foto FoNet TV FoNet

Istoričar i diplomata Milan St. Protić ocenio je da su jučerašnji izbori na severu Kosova promašaj i s jedne i s druge i treće strane.

On je naglasio da je sve krenulo od toga da je bila podgrešna odluka da Srbi napuste institucije, da je onda usledila odluka tvrdoglave vlasti u Prištini da forsira da se izbori održe po svaku cenu, a da smo bojkotom Srba na kraju dobili izbore bez izbora.

On je naglasio da četiri gradonačelnika koji su izabrani na severu Kosova nemaju uporište u građanstvu koje treba da predstavljaju. „Sve je besmisleno i samodestruktivno sa svih strana“, rekao je Milan St. Protić u Novom danu N1.

Istakao je da nije trebalo da se izlazi iz institucija i da su svi potonji potezi bili iznuđeni do ovog sada. „Ne znam šta se iza zavese pregovaralo (u okviru dijaloga Beograd-Priština) i da li je moglo da se izbori odlože“, kazao je on, prenosi N1.

Dodaje da ne znamo koji je plan beogradskih vlasti u sadašnjoj situaciji, da li računaju na formiranje ZSO, pa da će „sve da se resetuje“. „Možemo samo da pogađamo, ali ovo juče žalosno je sa svih strana“.

Prema njegovim rečima, kada se demokratija dovede do toga da se etničke zajednice takmiče za vlast, to nije demokratija.

Povodom izjave direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da je „pobedio srpski narod“, kaže da je „lako njemu iz Beograda da viče i busa se u grudi jeftinom parolama po kojima je on i ova vlast poznata“, a raduje se nečemu čemu se ne treba radovati. U pitanju su, dodaje, prazne jeftine parole za opštu upotebu da bi se jedan deo ovdašnjeg stanovništva malo utešio.

On je naglasio da i ako se formira ZSO, život Srba na Kosovu neće biti bolji.

St. Protić objašnjava da su izbori promašaj i za treću stranu – Zapad, te da saopštenje predstavnika SAD, ako bi to tumačili, bi značilo da ove izbore ne smatraju za dugotrajne ili stabilno rešenje i da će reći da su legalni jer su u skladu sa zakonima. „Legalnost znači samo ozakonjenje, očigledno je da iza svega toga postoje pregovori, sporazumi u kojima Zapad očekuje verovatno više i brže nego što je realno, a dve druge zainteresovane strane gladaju samo kako će to da razvuku, odlože i ne učine što se od njih zahteva. U tom raskoraku su se dogodirli izbori na severu Kosova“, kaže.

Šta znači eventualni prijem Kosova u Savet Evrope

Upitan da li očekuje da Kosovo danas postane član Saveta Evrope, on kaže da se „odavno valja ta ideja“, prenosi N1.

„Da li će to danas biti, ne umem da pogodim, ali ako bi se to dogodilo protumačio bih da je to u sklopu sporazuma koji je postignut“, rekao je Milan St. Protić i dodao da bi to onda bio osnov da se 2. maja, tokom nastavka dijaloga, insitira još upornije na stvaranju ZSO.

„Ako Kosovo bude primljeno u SE, rekao bih da je o tome unapred postignut dogovor. Da li je to pametno ili ne, to je odvojeno pitanje. Mislim da je ranije ponašanje Prištine takvo da ne zaslužuje nikakav stepen unapred obećanog ustupka. Ovi izbori, ako ne i ranije ponašanje predstavnika Vlade na Kosovu ukazuju da se radi o nezreloj osobi koja rauzume jedino kad mu se stvari predstvljaju kao u pačijoj školi“, zaključio je St. Protić.

O crkvi i rodnoj ravnopravnosti…

Povodom činjenice da je vladika bački Irinej optužio medije „CNN affiliate-grupe“ da šire „ekstremnu netrpeljivost prema crkvi“ na poslednjem primeru izveštavanja o pitanju rodno senzitivnog jezika, Milan St. Protić kaže da je pravoslavne vere i od kad je rođen trudi se da bude što bolji vernik i hrišćanin.

„Ako smo došli do toga da ja kao običan vernik vladike opominjem šta je Hristov put i Hristova poruka i kojim putem smo krenuli pre 2023. godina, znači da treba da se popale sve lampice i treba svi da se zamislimo šta rade i čime se bave“, kaže istoričar.

Dodaje da nije na crkvi da se bavi profanim pitanjima. „Njihovo je da se bave crkvom i da nas upućuju na Hristov put put opraštanja, stradanja i iskupljenja“, navodi.

„Treba ja da dođem na N1, ‘prokaženu TV’ da o tome govorim, umesto mene bi ovde trebalo da sedi vladika Irinej i govori“, kaže Milan St. Protić.

„Onaj ko je izbrao put božiji, koji se obavezao i obukao mantiju i odrekao se ovozemaljskih uživanja i interesa, kad se tome vrati moram da se pitam ko je tu od nas na pogrešnom putu“, naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari