Šta nas sve čeka ovog meseca na političkoj sceni Srbije? 1Foto: Aleksandra Popović

Posle uskršnjih praznika, 5. maja i 6. maja, biće održani video-sastanci posrednika iz Evropskog parlamenta sa opozicijom, uključujući stranke koje su bojkotovale izbore, potvrdili su Danasu izvori iz nekoliko partija.

Takođe, početkom meseca trebalo bi da bude održan drugi krug međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima partija koje ne žele posredovanje evroparlamentaraca, i tom sastanku ponovo će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef parlamenta Ivica Dačića.

Što se tiče predstojećih spoljnopolitičkih događanja, očekuje se da se u Briselu okupe lideri Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, na samitu koji organizuju zvaničnici EU, uključujući šefa diplomatije Unije Žozepa Borela.

Kako nezvanično saznajemo, politički blok okupljen oko Stranke slobode i pravde, čiji je predsednik Dragan Đilas, i koja je ranije obelodanila svoju platformu za te pregovore, sastaće se putem video-linka sa posrednicima iz EP Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom 5. maja u pola deset ujutru.

Planirano je da razgovori traju jedan sat, a učesnici sastanka iz Srbije okupiće se u prostorijama Delegacije EU u Beogradu.

Kasnije istoga dana, u 13 sati i 30 minuta na istom mestu će se naći predstavnici devet organizacija okupljenih oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, koja je u martu predala svoje predloge za dijalog. Izvor Danasa precizira da je „reč o pripremnim sastancima, da je planirano da se čuju predlozi opozicije o sadržaju dijaloga“.

Dan kasnije, 6. maja, evroparlamentarci će održati onlajn susret sa predstavnicima Narodne stranke Vuka Jeremića, koji počinje u 13 sati, a potom će od 15 časova i 30 minuta razgovarati sa predstavnicima Dveri Boška Obradovića. Obe političke opcije izašle su ranije u javnost sa svojim sugestijama za pregovore, a Dveri učestvuju i u dijalogu koji se vodi bez posredovanja EP.

Što se tiče stranaka koje pregovaraju u Narodnoj skupštini bez „inostranog prisustva“, druga runda sastanaka trebalo bi prema informacijama Danasa da bude posvećena promeni izbornog zakona.

„Na tekstu izmena radiće radni timovi, sastavljeni od predstavnika stranaka vladajuće koalicije i stranaka koje ne žele posredovanje Evropskog parlamenta. Promene izbornog zakona odnosiće se na smanjenje broja potrebnih potpisa sa 10.000 na 5.000 za predaju kandidature, provere birača da li je u biračkom spisku, trajanje kampanje, uloge javnog medijskog servisa, uređenja biračkog mesta, a eventualno i oko podele Srbije na više izbornih jedinica i povećanja cenzusa sa tri posto za koalicije… Vučić je ostavio mogućnost da ako opozicija to predloži, parlamentarni izbori ne budu u isto vreme kada i predsednički i lokalni krajem marta ili početkom aprila, odnosno da budu kasnije“, precizira izvor s političke scene Srbije.

Ovog meseca su planirani i novi onlajn razgovori predstavnika EP i stranaka vladajuće koalicije – Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, odnosno praktično svih osim Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića, takođe na temu izbornih uslova. Vučić, kako je ranije najavljeno, neće učestvovati na takvim sastancima.

Na drugom političkom planu, mada su zvaničnici EU javno izrazili želju da nova runda političkog dijaloga Begrada i Prištine bude održana 11. maja, susretom kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, to se neće desiti jer je Kurti rekao da najpre treba da budu razmotreni dosad postignuti sporazumi, te ostavio mogućnost da se sa Vučićem sretne u Briselu u junu.

S druge strane, očekuje se da se ubrzo održi sastanak političkih lidera ovog regiona u sedištu EU. Kurti nije odbio poziv za taj skup.

Promena Ustava u drugom planu

Prema našim saznanjima iz Narodne skupštine, u maju će se nastaviti i „i javna slušanja i konsultacije u vezi s promenama Ustava, ali to je, za sada, u drugom planu zbog pandemije, pitanja Kosova, Republike Srpske, izbora u Srbiji“. „Dakle, nije izvesno kada će se ići na promene u Skupštini i potvrđivanje na referendum“, objašnjava izvor iz parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari