Šta sad radi Srbin s Kosova ako hoće da kupi auto: Ovo je rezultat dogovora iz Brisela 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Srbi sa severa Kosova još uvek sabiraju utiske nakon poslednjeg dogovora u Briselu kojim se obustavlja proces preregistracije na „RKS“, ali i izdavanje tablica srpskih gradova na Kosovu. Iako će tehnički detalji o svemu biti dogovoreni narednih dana, Nova je istraživala koje sve mogućnosti koje Srbi sa Kosova sada imaju na raspolaganju.

Prema nekim procenama na celom Kosovu postoji oko 9.500 tablica sa registarskim oznakama „KM“.

Osim tih, mada retko, mogu se videti i tablice „PE“, „PR“, „ĐA“, „PZ“, „UR“ I „GL“.

Sve ove tablice bile su kamen spoticanja s obzirom na to da ih je Priština smatrala nelgalnim, a izdavane su od strane PU Kosovska Mitrovica.

Poslednji postignut dogovor u praksi znači da, Srbi koji već imaju registarske oznake nekih od srpskih gradova na Kosovu, mogu neometano da ih produžavaju, kao i do sada, sve dok se dve strane konačno ne dogovore.

Sudeći po onome kako stvari sada stoje, u slučaju da neko kupi potpuno nov automobil koji nije registrovan ne može da ga registruje, primera radi na „KM“, jer Srbija to ne dozvoljava.

Ovde je ostavljena mogućnost za promenu, a o čemu će, kako je ranije i najavljeno, dve strane tek razgovarati.

U takvim situacijama, vozačima je ostavljena mogućnost da automobil registruju ili preregistruju na neki od gradova u centralnoj Srbiji.

Kada je reč o takvoj opciji, potrebna je i tzv. „međunarodna saglasnost“, koja podrazumeva da vozač sa Kosova auto registruje na nekoga ko živi na teritoriji centralne Srbije, kako bi neometano, uz pomenutu saglasnost, mogao da vozi po celom Kosovu i Metohiji.

Milica Andrić Rakić iz NVO „Nova društvena inicijaiva“ kaže da se na terenu do sada pokazalo da Kosovska policija ima razmevanja ukoliko vozači kod sebe imaju pomenutu saglasnost.

Još jedna od mogućnosti je i da se automobil registruje na „RKS“ što je upravo u prethodnom periodu bio koren problema.

Na ovo su, međutim, pre nekoliko godina bili primorani Srbi koji žive južno od Ibra.

Policijska uprava Kosovska Mitrovica sa sedištem u Raški i dalje produžava registraciju vozilima sa KM tablicama, a kako navode, cela procedura traje oko desetak minuta i nema većih gužvi.

S druge strane, Srbi sa Kosova uglavnom imaju vozačke dozvole koje izdaju organi Srbije ali im je kosovski MUP u nekoliko navrata omogućavao da ih zamene kosovskim, nakon čega bi im one srpske bile vraćene.

Poslednji poziv za tako nešto je bio objavljen pre oko dve godine.

Vodič za razumevanje tablica na Kosovu

KS (Kosovo) – neutralne tablice, čije je izdavanje prestalo u septembru 2020. Iako su neki očekivali da će biti produženo, to se nije desilo. Ovih dana, često ih je pominjao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naglašavajući da „sa njima nemamo nikakav problem“.

RKS (Republika Kosovo) – tablice koje izdaju kosovske institucije. U Srbiji nisu važeće i svi koji u Srbiju ulaze sa ovim tablicama dužni su da nacionalne simbole prelepe belim stikerima.

KM, PR, UR i slično – tablice koje izdaje Srbija za gradove i opštine na severu Kosova. One su od 20. septembra prošle godine od strane Prištine proglašene „ilegalnm“ i nije jasno šta će biti sa njima

BG, NS, KG i slično – tablice za gradove u Srbiji koje izdaje Srbija. One su od 20. septembra prošle godine takođe proglašene „ilegalnim“ u kosovskom sistemu, ali po principu reciprociteta, građani dobijaju nalepnice kada na Kosovo dolaze iz pravca centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari