Šta Stujart Pič vidi kao najbolji primer kako bi moglo da se postigne pomirenje Srbije i Kosova? 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič rekao je danas da je sporazum iz Belfasta poznat kao Sporazum Velikog petka, najbolji primer kako bi moglo da se postigne pomirenje Kosova i Srbije.

Taj sporazum je potpisan aprila 1998. godine, nakon čega su okončani sukobi između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.

Pič je rekao da je taj sporazum najbolji primer kako Kosovo i Srbija mogu da se pomire.

Britanski emisar je dodao da podržava dijalog koji vodi Evropska unija, koji „treba da ide ka stvaranju multietničke budućnosti i međusobnog poštovanja“.

Sporazum Velikog petka je postignut nakon tri decenije sukoba. Stvorio je aranžman o podeli vlasti, uključujući i izvršnu vlast i skupštinu, a bio je zasnovan na jednakom tretmanu obe zajednice, uz pravo naroda Severne Irske da se identifikuju i da budu prihvaćeni kao Britanci ili Irci, ili oboje, i da imaju i britansko i irsko državljanstvo.

Sporazum iz 1998. transformisao je politički i ekonomski život Severne Irske i nastavlja da služi kao okvir za pomirenje i prosperitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari