Šebek: Perspektive iz Beograda i Prištine potpuno drugačije, pravimo se da ne primećujemo realnost 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kosovo onako kakvo je danas jeste realnost za koju se mi u Srbiji pravimo da je ne primećujemo i da nije realnost, već se pozivamo na de jure stanje, dok ne obraćamo mnogo pažnju na de fakto situaciju, izjavio je za FoNet novinar Nenad Šebek.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova rekao da je u Prištini perspektiva kompletno drugačija, pa odgovor na pitanje da li postoji dilema Evropska unija ili Kosovo zavisi od tačke gledanja.

Šebek smatra da ćemo sporazum Beograda i Prištine moći da kvalifikujemo tek kada budemo znali šta u njemu piše, „ako i kada do sporazuma dođe“.

Tek tada ćemo moći da kažemo, kada je o sporazumu reč, da li se radi o predaji, realnosti ili nečem trećem, četvrtom ili petom, rekao je Šebek.

On je ocenio da je sam format dijaloga manje bitan od suštine i dobre volje učesnika.

Ukazao je da pravog i iskrenog dijaloga trenutno nema, i da bi, kada bi ga bilo, dijalog bio dobra forma, čija bi alternativa bila međunarodna konferencija, kao ona u Dejtonu.

Šebek je napomenuo da takve konferencije mogu da proizvedu konkretniji rezultat u ograničenom vremenskom roku, „što ne mora da znači da će to biti i dobar rezultat“.

Ukazao je na slučaj Bosne i Hercegovine, i naveo da je ishod Dejtonske konferencije bio dobar i da je zaustavio rat, ali da je stvorena „država koja praktično ne može da opstane“.

Šebek o zamrznutom konfliktu misli sve najgore, sem ako je alternativa rat.

Ako je alternatva rat, dajte mi zamrznuti konflikt, sve je bolje od rata, objasnio je Šebek.

Dodao je da zamrznuti konflikt ne može dugo da traje i da on ne zamrazava samo konflikt, nego i stanje i napredak društva.

Na pitanje da li bi Kosovo trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, Šebek je odgovorio: „Ako mi definišete šta podrazumevate pod glagolom trebalo, onda ću moći da dam odgovor na to pitanje“.

Upitan šta misli o Zajednici srpskih opština (ZSO), Šebek je rekao da odgovor zavisi od toga šta će ZSO zapravo biti, kakva će biti njena ovlašćenja i formalni status, i iznad svega na koji način će je prihvatiti vlasti u Prištini i nesrspko stanovništvo na Kosovu.

Ako to bude dobro i kvalitetno napisano i prihvaćeno, onda o ZSO mislim sve najbolje, a ako govorimo o još jednoj iluziji, o iluzijama nemam baš naročito dobro mišljenje, rekao je Šebek.

Ukazao je da je referendum najdemokratskiji način izražavanja volje naroda, ali da odgovori koji se dobijaju na referendumu i ishod referenduma u mnogome zavise od toga kako je formulisano referendumsko pitanje i, iznad svega, kakva je medijska kampanja sprovedena uoči referenduma.

Šebek je ocenio da medijskom kampanjom i formulacijom pitanja najčešće može da se programira odgovor koji ćete dobiti, zbog čega „taj najdemokratskiji instrument volje naroda nije baš uvek najpametnije rešenje za probleme koje imamo“.

On misli da ne postoji rizik sukoba.

Kao ateista, spreman se da se pomolim bilo kom bogu da budem u pravu, zaključio je Šebek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari