Šta su poruke sa sastanka u Beogradu: Vučić o osloncu, Dodik o tome da ne priznaje čestitku Bajdena 1Budućnostsrbijeav, Vučić

Posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, prvog zvaničnog nakon izbora u BiH u oktobru, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će narod i rukovodstvo u RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone.

Dogovorili smo se da ove nedelje formiramo tim Republike Srpske i Srbije o izgradnji Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, Jasenovac, izjavio je Vučić i najavio da će Srbija dati 80 odsto neophodnog novca.

Dogovor je da uložimo desetine miliona evra, jer je to jedna od najvažanijih stvari da uradimo zajednički, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Čestitao sam izborne uspehe i pobede i poželeo im mnogo uspeha u radu. Zahvalan sam oboma na veoma plodotvornoj i dobroj saradnji u proteklom periodu, a razgovarali smo o obavezama koje predstoje, dodao je.

Govorili smo o problemima u regionu, istakao je Vučić, i upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na Kosovu i razgovorima koje sam imao skoro do ponoći sa Briselom.

Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, ali je to sada teško zbog rata i visokih cena građevinskog materijala, rekao je on i naglasio da je dogovor da Srbija nastavi da pomaže gradove Drvar, Kostajnicu, Dubicu i Nevesinje.

Očekujem da se što brže formira vlast u BiH pa da krenemo da radimo, rekao je Vučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Smatram da je važno da predsednik Srbije zna da je RS ugrožena oduzimanjem nadležnosti, osećamo da je BiH naše veliko moranje i ako se ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava, ne vidimo razloga da dajemo doprinos antiustavnom putu BiH, poručio je Dodik.

U BiH je pat pazicija, suština je blokada iz politčkog Sarajeva za sve projekte, Buk Bijela, aerodrom Trebinje, gasovoda, odnosa dva entiteta i tri naroda, nemamo zajedničku odluku o auto-putu od Beograda do Sarajeva, naglasio je Dodik.

Dodik je najavio da će, posle formiranja vlade RS u prvoj nedelji decembra, biti održana zajednička sednice dve vlade u Banjaluci.

Dogovorili smo nastavak saradnje, razumemo da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, to je zemlja koja ne okleva da podrži teritorijalni intergitet BiH, rekao je Dodik.

Mi verujemo da Zapad želi da završi procese raspada Jugoslavije, vezano za situaciju na Kosovu, rekao je Dodik i dodao da je naivno misliti da se pitanja mogu rešavati na odvojeni način.

Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo da podržimo njihova prava, rekao je Dodik.

Upitan o sporazumu koji je potpisan u Berlinu, a tiče se putovanja sa ličnim kartama između BiH i Kosova, Dodik je podsetio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, jer RS za to nije dala saglasnost.

Dodik je ocenio da će to biti odluka za vreme koje dolazi, a zavisiće od blokade u Sarajevu za projekte koji su važni za RS i od konsultacija sa Srbijom.

On je izneo svoje tumačenje američke spoljne politike prema Balkanu, navodeći da je u administraciji SAD prevladala struja Madlen Olbrajt, nad strujom Sendija Bergera, ocenjujući da je to dovelo do apsurda, da niko sa Zapada ne nudi Srbima ništa što nije potpuno poniženje.

Želimo da bih damo šansu Bosni i Hergovini je taj pristup legitiman, ali (američki predsednik Džozef) Bajden je juče čestitao praznik BiH 25. novembar, ali BiH nema taj praznik, izjavio je Dodik.

Pošto je čestitao ja taj praznik građanima BiH, ja kažem da ga ne proslavljam i ne želim da mi šalje poruku koja ne ne postoji, istakao je Dodik.

Vremena su se promenila, pitanje položaja Srba na Kosovu, koje je bilo izgubljeno pre deset godina, sada je ponovo najvažnije pitanje, ocenio je predsednik RS.

Kosovo je najvažnije u mom profilisanju kao pripadnika srpskog naroda, i imam pravo da stanem iza zahteva Srba, dodao je on. Da RS ne stoji čvrsto protiv toga, BiH bi priznala Kosovo, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari