"Šta to uhapšeni policajci sa Kosova nisu smeli da vide?": Slobodarski savet slobodne Srbije oglasio se saopštenjem povodom hapšenja kosovskih policajaca 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Trenutna politika Srbije prema Kosovu koja je kreirana u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vodi zemlju i neizbežnu izolaciju, o čemu svedočimo, stoji u saopštenju Slobodarskog saveta slobodne Srbije.

Prema Briselskom sporazumu koji je potpisala Srbija, kosovska policija je priznata, te hapšenje policajaca samo zbog toga što su prešli granicu je postupanje koje praktikuje Severna Koreja, i kao takvo je neprihvatljivo za modernu Evropu, čiji je Srbija deo.

Policajci u Evropi se ne hapse i ne mogu se hapsiti samo zbog toga što su zalutali1.800 metara u šumovitim brdima, jer policajci nisu kriminalci.

„Ovo hapšenje nanosi ogromnu međunarodnu štetu Srbiji, stoji u saopštenju Grupe oktobar.

Dodaju da je uobičajeno postupanje u takvim situacijama da jedna policija verbalno upozori drugu i usmeno im naloži vraćanje na svoju teritoriju.

„Tako se postupa na svim našim granicama prema našoj policiji kada zaluta u Bugarsku na primer. I zato se postavlja pitanje šta su to uhapšeni policajci Kosova videli, ili se mislilo da su videli, a što nisu smeli da vide, kada umesto da budu otpraćeni nazad na Kosovo su uhapšeni i ispitivani? Ovo posebno kada se ima u vidu da pojedinci u Srbiji, među kojima je Dragoslav Bokan, izvor blizak vlasti, javno govore da „Srbija dostavlja oružje na sever Kosova“.

U saopštenju objašnjavaju da su hapšenje izveli pripadnici antiterorističke jedinice MUP – a u dubini od 3.200 metara u Kopnenoj zoni bezbednosti. Prema Kumanovskom sporazumu, kako je objašnjeno u saopštenju, jedinica koja je izvela hapšenje nije smela da bude, „jer u Kopnenoj zoni bezbednosti širine pet kilometara zabranjeno je prisustvo naših snaga bezbednosti osim lokalne policije, što antiteroristička jedinica nije.

„Iz toga se nameće zaključak da je u šumama Kopnene bezbednosti ta jedinica, kršenjem Kumanovskog sporazuma nešto obezbeđivala, ali sigurno ne granicu s obzirom na to da je to u pitanju sam vrh severa Kosova gde Albanaca i nema, već se nalaze samo Srbi. Antiteroristička jedinca nije se slučajno zadesila tako duboko u šumama Kopnene zone bezbednosti, a da svakako nije imala predznanje o tome da će kosovski policajci zalutati baš tu.

„Zato se postavlja pitanje šta je to obezbeđivala antiteroristička jedinica u delu Kosova koji inače sa druge strane kontrolišu Srbi i nema bojazni od graničnih upada šta to, i prenos i transport čega kroz šume uhapšeni policajci sa Kosova nisu smeli da vide pa su uhapšeni?

„Slobodarski savez slobodne Srbije poziva na hitnu promenu politike Srbije prema Kosovu u interesu mira, koja će se utemeljiti na ovim tačkama:

1) podsticanje građana srpske nacionalnosti na Kosovu na poštovanje institucija Kosova, jednako kako građani srpske nacionalnosti poštuju institucije Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije ali i Bosne i Hercegovine;

2) pomoć Kosovu da postane član međunarodnih organizacija, i delovanje unutar tih organizacija na unapređenju ljudskih, manjinskih i verskih prava na Kosovu, između ostalog prema Srbima i srpskoj kulturno-istorijskoj baštini, i pomoć Kosovu da dostigne standard poštovanja tih prava, jednako kako druge zemlje pomažu danas Srbiji u tome;

3) sprovođenje svih potpisanih sporazuma i insistiranje na tome da se sporazumi poštuju onako kako glase;

4) građenje pomirenje, kreiranje atmosfere međunacionalnog zajedništva na Balkanu, i trajno napuštanje retorike konflikata i mržnje, a posebno napuštanje politike ilegalnog naoružavanja etničkih grupa“, poziva se u saopštenju Grupe oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari