Šta je ambasador Ukrajine poručio Srbiji u čestitki za srpsku Novu godinu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač čestitao je Srbiji Novu godinu po julijanskom kalendaru.

„Istorijska sličnost ukrajinskog i srpskog naroda jasno je vidljiva meni, predstavniku Ukrajine koji je rođen u Kijevu, a danas radi u Beogradu. U istom onom Kijevu, drevnom, veličanstvenom i ponosnom gradu, čiji je knez Volodimir daleke 988. godine pozvao carigradskog patrijarha da pošalje duhovnike kako bi krstili moj narod“, napisao je Tolkač.

Istakao je da se Ukrajinci, kao i Srbi, pažljivo odnose prema svojoj tradiciji i istoriji.

„Grb Ukrajine 2023. godine je isti kao i grb kneza Volodimira Krstitelja, a to je naš trozubac. Kao i Srbi – pišemo ćirilicom. Štaviše, zanimljivo nam je iskustvo Srbije u korišćenju latinice. Srpska nova godina, odnosno nova godina po julijanskom kalendaru, koja se u Ukrajini zove Stara nova godina, jedna je od mnogih stvari koja spaja Ukrajince i Srbe“, napomenuo je ambasador.

Ovom prilikom kazao je da „od sveg srca želi da čestita srpskim sestrama i braći, sugrađanima i građanima koji su sada u Srbiji,  dijaspori u Srbiji, srpskim državljanima Ukrajinacima i Rusinima, srećnu Novu godinu po julijanskom kalendaru“.

„Hoću svima nama da poželim mir i blagostanje, sigurnost i mirno nebo tako da naša deca imaju priliku da uče na svom maternjem jeziku, a ne da se kriju u skloništima; nove puteve i bolnice, univerzitete, čist vazduh i pristojan život, srećnu budućnost.  Želim da svi postanemo ravnopravni članovi jedne evropske porodice. Biće bolje ako evropske standarde izgradimo u našim zemljama, nego da naša omladina odlazi u druge zemlje EU“, napisao je Tolkač.

Tolkač se osvrnuo i na Ukrajince koji su u ovom trenutku u Srbiji.

„Koristim priliku da se zahvalim građanima Srbije na činjenici da su mnogi, pre svega žene i deca iz Donbasa, Harkova, Zaporožja, Hersona i drugih gradova i mesta moje zemlje, koju svakodnevno raketama napada terorista iz kremlja i njegova horda, našli privremeno, ali gostoljubivo utočište u Srbiji. Hvala za svaki dinar pomoći, za stvari, za svaku lepu reč i moralnu podršku“, dodao je.

Na kraju, građanima Ukrajine koji su u Srbiji poželeo je brzu pobedu.

“ Poželeo bih brzu pobedu u strašnom ratu koji protiv nas od 2014. godine vodi država agresor i terorista. Verujemo i približavamo našu pobedu. Kroz istoriju smo izdržali mnoge invazije, to ćemo učiniti i danas“, naveo je Tolkač i zaključio da svima želi srećan praznik sa verom u bolje sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari