Šta znači reč gaulajter, koju Vučić koristi da opiše Kurtija? 1Foto: EPA-EFE/Đorđe Savić/Georgi Ličovski/Beta/Miloš Miškov

Proteklih nekoliko dana otkako je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću a i zainteresovanoj javnosti postalo jasno da će izbori u četiri srpske opštine na severu Kosova ipak biti održani 23. aprila, on za premijera Kosova, Aljbina Kurtija, govori da će postati okupacioni gaulajter.

„Oni misle da mogu da nateraju Srbe da zavole nezavisno Kosovo na silu, a na kraju ćete da vidite, ujedinili su srpski narod. Niko neće da ide u policijski kontejner i glasa za okupacionog gaulajtera Aljbina Kurtija“, rekao je Vučić, povodom održavanaj izbora koje Srbi bojkotuju.

Za one koji ne poznaju nemački jezik ili se pak ne razumeju do tančine u istoriju, gaulajter (nem. Gauleiter) je bio partijski vođa regionalnog ogranka Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije ili vođa gaua, teritorijalne oblasti Nacističke Nemačke, odnosno okruga, prefekture, provincije, pokrajine.

Prema navodima sa Vikipadije, titula gaulajtera je uvedena 1925, nakon što je Nacistička partija reorganizovana nakon neuspelog Pivničkog puča.

„Do 1928, gaulajter je takođe postao nacistički paravojni čin, i vremenom je postao druga najviša takva pozicija, iza rajhslajtera u grubom prevodu, nacionalni vođa. U teoriji, gaulajter je bio samo predstavnik Nacističke partije koji je služio kao koordinator regionalnih događaja koje je organizovala Nacistička partija, i kao savetnik lokalnih vlasti. U praksi, gaulajteri su bili neprikosnoveni vladari svojih oblasti upravljanja. Pravna vlast je služila samo da formalno lupa pečate za gaulajtere“, piše Vikipedija.

Kako se dodaje, gaulajter je bio najviše rangirani politički lider gaua, političkog administrativnog nivoa u okviru Rajha.

„Rajh (nacionalni) nivo je bio najviši, gau (okrug, prefektura, provincija) drugi po redu, krajs (distrikt) treći po redu a ort (opština) najniži u hijerarhiji. Postojala su još dva dodatna niža lokalna nivoa (blok i cele, koji su predstavljali partijske ćelije). Političke vođe ortova i viših upravnih nivoa su nosile zvanične uniforme sa oznakama administrativnog nivoa“, navodi se.

Do ovog Vučićevog javnog imenovanja Kutrija za gaulajtera, nismo na javnoj sceni često imali priliku da čujemo ovu reč.

Nešto češće nego danas su je upotrebljavali radikali kada su se obračunavali sa političkim protivnicima. Pa je svojevremeno lider radikala Vojislav Šešelj gaulajferom nazivao Vuka Draškovića.

Ili pak poslanica radikala Elena Božić Talijan koja je 2008. u svom govoru navela da tadašnji ambasador SAD u Srbijie „Gaulajter Manter sedi usred Beograda i hvali se kako vrši pritisak na zemlje koje nisu priznale nezavisnost da to učine što pre“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari