Šta znači uručenje teksta Briselskog sporazuma evroparlamentarcu? 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Dejvid Mekalister nema suštinsku moć i uticaj i ni o čemu ne odlučuje, tako da je poruka Evropskoj uniji da je potrebno ispoštovati sve tačke iz Briselskog sporazuma poslata na pogrešnu adresu.

To ocenjuje Boban Stojanović, doktorand na FPN-u, komentarišući izjavu predsednika Vučića da je tekst sporazuma između Beograda i Prištine uručio izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućem Komiteta za spoljne poslove EP Dejvidu Mekalisteru. Vučić je to rekao u četvrtak uveče u Beogradu, na zajedničkoj pres konferenciji sa Mekalisterom, koji nakon predsednika Srbije nije ponovo uzeo reč niti komentarisao Vučićev gest.

Stojanović objašnjava da bi takav potez imao drugačiju težinu da je Vučić tekst Briselskog sporazuma uručio nekom od lidera najvažnijih zemalja EU, Emanuelu Makronu ili Angeli Merkel, dok je Mekalister samo briselski birokrata koga mi u Srbiji doživljavamo kao velikog igrača, što on u suštini nije.

– Kako postoji sve veći pritisak na Srbiju da se pitanje Kosova reši, deluje mi da predsednik Vučić takvim potezom pokušava da na dnevni red postavi Zajednicu srpskih opština. Sa druge strane, on pokušava da političkim manevrom odloži ono što svi očekuju, a to je predlog za Kosovo i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma – smatra Stojanović.

Borko Stefanović, nekadašnji šef pregovaračkog tima za pregovore sa Kosovom u vladi Mirka Cvetkovića, podseća da je Mekalister izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, što samim tim znači da njega obaveze Kosova iz Briselskog sporazuma ne zanimaju. On tvrdi da je po sredi Vučićeva „igranka“, kojom je želeo da pred kamerama pokaže kako on strance podseća na neispunjene obaveze kosovskih Albanaca.

Stefanović je saglasan sa prethodnim sagovornikom da takav potez predsednika Srbije neće imati nikakvog efekta, jer Mekalister sa pregovorima Beograda i Prištine nema nikakve veze i ni o čemu ne odlučuje.

– Mekalister je došao u Beograd samo zbog dve stvari; jedna je da kaže kako Vučić odlično radi, što pokazuje koliko se Evropi „fućka“ kako mi ovde živimo, a druga da bi Vučić pokazao građanima kako je on ovima iz EU rekao da Albanci ništa ne ispunjavaju – navodi Stefanović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković pak smatra da je takvim potezom predsednik Vučić želeo da poruči da Srbija ostaje privržena slovu Briselskog sporazuma, te da će nastaviti da istrajava na onome što je i do sada bila njena pozicija. Prema njegovom viđenju, Vučić je na taj način EU podsetio na obaveze koje ima druga strana, imajući u vidu da je Brisel do sada bio dosta popustljiv prema Albancima.

– Ta simbolična poruka u sebi nosi dimenziju da nastavak razgovora između Beograda i Prištine podrazumeva da ono što je dogovoreno bude ispoštovano. To znači da Srbija neće ići u dalji proces pregovaranja oko drugih otvorenih pitanja, dok se ono što je potpisano ne ispuni – ističe Stanković i dodaje da je Srbija već ispunila većinu svojih obaveza, tako da teret pokazivanja posvećenosti dijalogu sada pada na albansku stranu, ali i na EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari