Nemačka štampa: Lider desničarske Alternative bio u Beogradu radi podrške Vučiću 1Printskrin Fejsbuk Tino Krupala

„Prošle nedelje je Tino Krupala (Chrupalla), koopredsedavajući Alternative za Nemačku (AfD), dojurio u Beograd i obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću podršku“.

Ovo tvrdi u autorskom tekstu u Špiglu Gerald Knaus, predstavljen kao predsednik European Stability Initiative (ESI) i autor Ugovora o izbeglicama EU-Turska.

„Prioritet evropske politike na Balkanu mora biti sprečavanje svakog daljeg nasilja koje bi brzo moglo dovesti do nove izbegličke krize. Da bi se u tome uspelo, mora se priznati neuspeh trenutne politike i ispraviti je. Jer ništa od najnovije eskalacije nije bilo iznenađujuće. Krajem jula je European Stability Initiative (ESI), think tank koji sam ja osnovao, objavila detaljan izveštaj pod naslovom „Belfast, Kosovo i kraj mira.“ „Belfast“ jer je scenario iz 1969. godine, u kojem su paravojne formacije decenijama bile najvažniji akteri u Severnoj Irskoj, a jaka britanska vojska nije uspela da zaustavi nasilje, i ovde je najverovatniji put u novi pakao“, piše, između ostalog, Knaus u tom tekstu koji počinje opisom njegovog boravka u Gračanici.

Boravak koopredsedavajućeg AfD u Srbiji, Gerald Knaus pominje, dok ukazuje da „recept za uspeh evropskih integracija od 1950. do 1992“, treba primeniti što pre, dok ne bude kasno.

Tino Krupala, koopredsedavajući AfD, je objavio na Fejsbuku da se prethodnih dana u Beogradu sreo s brojim predstavnicima privrede, poslanicima u parlamentu i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Cilj ovih susreta je bio, kako je napisao „da se detaljno informira o mišljenjima i mogućnostima za što skorije rešavanje sukoba” na Kosovu.

„Kao rezultat toga, naglašeno je da je želja za normalizacijom odnosa u prvom planu. U razgovorima je kao održivo rešenje isticano ono koje bi uključivalo Kosovo u okviru Republike Srbije. Pritom bi se građanima svih nacionalnosti jamčila podrška i sigurnost“, napisao je koopredsedavajući AfD.

Na pitanje agencije DPA (Dojče prese) je li to i njegova ocena, Krupala je objasnio da je to stav Srba, da je on to primio primio k znanju, ali nije davao nikakve predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari