Stanković (Niš, moj grad) pozvao na pomen u čast Zorana Đinđića 1Zoran Đinđić: foto Stanislav Milojković

Gradski odbornik opozicione koalicije „Niš, moj grad“ Miodrag Stanković pozvao je građane da 12. marta upale sveće i prisustvuju pomenu u čast nekadašnjeg srpskog premijera dr Zorana Đinđića u niškom Sabornom hramu.

Pomen će se obaviti u 16 sati u Sabornom hramu u Nišu, uz prisustvo članova koalicije „Niš moj grad“ i ostalih poštovaoca dr Đinđića.

Stanković je ujedno pozvao gradsku vlast da usvoji odborničku inicijativu koju je podneo prošle godine, prema kojoj bi se rebalansom budžeta opredelila sredstva za izgradnju spomenika Đinđiću.

„Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio dr Zoran Đinđić koji je, pored toga što je bio političar, bio i profesor“, naveo je Stanković u pisanoj izjavi.

Ideja o izgradnji spomenika državniku koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji trebalo bi da bude predmet konsenzusa, naveo je Stanković.

„To je i glavni motiv zbog kojeg bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni, koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici, danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik“, dodao je Stanković.

Stanković (Niš, moj grad) pozvao na pomen u čast Zorana Đinđića 2
Miodrag Stanković: Niš, moj grad

Ubistvo Đinđića, kako je naveo, bio je pucanj na demokratiju, u nameri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva, kao i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića.

 

Demokratska stranka Niš pozvala građane u šetnju i na pomen

Demokratska stranka Niš saopštila je da organizuje obeležavanje godišnjice ubistva dr Ðinđića, prvog demokratski izabranog premijera Srbije i predsednika te stranke.

Ona je pozvala članove i simpatizere DS da se 12. marta u 15 časova okupe na Trgu kralja Milana, odakle će zajednički proći centrom grada do Sabornog hrama, u kojem će se
od 16 časova održati pomen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari