Slobodan Milosevicfoto EPA-KOCA SULEJMANOVIC-

U budućnosti će se realno sagledati i tačno odrediti mesto Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića, a sada se njihovi neposredni politički naslednici takmiče preko njihovih grobova, i na taj način stvaraju jednu vrstu nekrofilije, što je vrlo opasno, izjavio je politikolog Čedomir Čupić, piše Demostat.

On je istakao da se Đinđić istinski zalagao za suštinske promene, ali da nije imao vremena da sprovede sveobuhvatne reforme.

Ocenio je da je Đinđićeva koncepcija bila da su ekonomske reforme najbitnije, ali da se pokazalo da nema ekonomskih reformi bez ostalih reformi.

Ako vi nemate reformu političkog sistema, socijalnog sistema, vi ćete napraviti iskorak u jednom momentu, ali onda će vas urušiti institucije, kao što su bezbednosne, ocenio je Čupić.

Upitan kako ocenjuje to da je Aleksandar Vučić kada je došao na vlast želeo da se prikaže kao Đinđićev naslednik, a da je sada primetna rehabilitacija Miloševića, Čupić je rekao da je Vučić „uzurpator koji se svime služi da opstane na vlasti“, odnosno da je on „tip ljudi kojima je ogoljeni pragmatizam pogled na život“.

Povodom tvrdnji da su demonstracije održane 9. marta 1991. bile obojena revolucija, Čupić je ukazao da sa revolucijom dolaze temeljne promene poretka, a da posle 9. marta nije bilo temeljnih promena.

Politički naslednici Miloševića i Đinđića takmiče se preko njihovih grobova 1
foto EPA PHOTO EPA/SRĐAN SUKI

Ukazao je da je Milošević uveo višepartizam i da ta promena nije bila plod delovanja opozicije, već da je on sam doneo zakon o višepartijskom sistemu i na taj način posle manipulisao opozicijom.

Komentarišući sklonost Vučića da upoređuje sebe sa Titom, jer „gradi infrastrukturu“ Čupić je rekao da je Vučić „za razliku od Broza, u stanju da svoje stavove menja iz dana u dan“.

„Da je ovde diktatura, postojala bi samo jedna politička stranka. Vučić nije ni despot, ni tiranin ni diktator, on sve od karakteristika upotrebljava, despot je, recimo, kad se 2020. godine stavio na čelo rešavanja i naših života i naših smrti, to su kao faraoni, vladari neba i zemlje“, rekao je Čupić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari