Stanković (NPS): Postoje različiti stavovi o bojkotu izbora, treba se truditi da do njega ne dođe 1foto A.K./ATAImages

Poslanik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Đorđe Stanković izjavio je danas da postoje različiti stavovi i razmišljanja u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ vezano za bojkot novih beogradskih izbora i da još uvek pokušava da se pronađe najbolje zajedničko rešenje, ali da je njegov stav da se treba truditi da do bojkota ne dođe, tako što će vlast biti naterana da ispuni zahteve opozicije o izbornim uslovima.

„Ta činjenica da se de fakto kaže da se ne ide na izbore, ona automatski baca u vodu mogućnost da se sve ove promene (izbornih uslova) dese“, rekao je Stanković za televiziju N1.

Upitan da li postoji šansa da neke stranke izađu samostalno na nove beogradske izbore, ukoliko se na napravi konsenzus na nivou koalicije, kazao je da veruje da ta šansa postoji.

„Politika je živa stvar i ne bi bilo dobro da se na osnovu jednog zaključka svi opredeljuju. Ali u ovoj situaciji, ja mislim da ćemo ipak imati zajednički stav“, dodao je Stanković.

On je naveo da je trenutno poznat samo stav predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i predsednika Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloša Jovanovića koji smatraju da se ne treba izaći na te izbore, uz ocenu da kod njih postoji prostor da stav o neizlasku na izbore bude korigovan.

„Imamo isti cilj – da dođemo do regularnih izbora i mogućnosti da se ravnopravno takmičimo. Definitivno ćemo se truditi da do bojkota ne dođe tako što će vlast morati da ispuni sve uslove (opozicije)“, naveo je Stanković.

Iskustvo bojkota, prema njegovim rečima, ne vodi ka tome da je to dobra ideja, naročito u lokalnim sredinama, navodeći primer Skupštine grada Niša, gde od 61 odbornika, 57 čine oni iz stranaka vlasti.

Govoreći o nastavku konsultacija o preporukama ODIHR sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić, koje bi trebalo da budu nastavljene u četvrtak, Stanković je kazao da će „Srbija protiv nasilja“ sutra održati sastanak na kome će odlučiti da li će se i u kom formatu ići na te razgovore.

„Svakako, mislim da je važno da se razgovara sve dok postoji šansa da se nešto promeni, da se uslovi poprave i to jeste stav Narodnog pokreta Srbije. Mi jesmo za odlazak na sastanak, ali će to zajednički biti odlučeno na sutrašnjem sastanku koalicije“, rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari