Stano: EU primila k znanju da je Srbija glasala protiv Kosova u Savetu Evrope 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Portparol Evropske unije Peter Stano naveo je danas da su briselske institucije „primile na znanje“ da je Srbija glasala protiv prihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Stano, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li EU ovo smatra kršenjem sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, piše Radio slobodna Evropa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su 27. februara saglasnost o dogovoru o putu ka normalizaciji odnosa.

Na sastanaku koji je održan 18. marta u Ohridu, oni su se složili oko aneksa primene svih članova ovog dogovora.

Član 4 dogovora predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim institucijama.

Lideri nisu potpisali ovaj dogovor, ali bez obzira na to, evropska strana smatra da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.

„Rasprave o potpisu (dogovora) su potpuno beskorisne i nebitne. Postoji posvećenost na najvišem političkom nivou i ta obaveza je sada postala obavezujuća u procesu pristupanja za obe strane. Napredak u dijalogu i implementaciji odraziće se politički i finansijski na njihovom evropskom putu“, poručio je Stano.

On je potvrdio da je dogovor postignut u Ohridu i dalje validan i da fokus svih treba da bude na primeni svega što su lideri dogovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari