Stano o susretu Đurića i Radoičića: Nije na EU da komentariše sastanke srpskih vlasti sa raznim ljudima 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol EU Peter Stano kazao je, povodom sastanaka ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića i nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koji se nalazi na crnoj listi SAD zbog korupcije, da „nije na EU da komentariše svaki sastanak predstavnika srpskih vlasti sa raznim ljudima“.

„To sa kim se sastajete odražava vas, pogotovu ako se radi o osumnjičenima za krivična dela“, poručio je Stano u odgovoru na pitanje novinara tokom brifinga o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, prenosi N1.

Tokom vikenda na društvenoj mreži X se pojavila fotografija Đurića i Radoičića, na kojoj se vidi kako njih dvojica sami sede za stolom u jednom restoranu, a korisnici bivšeg Tviteta su naveli da je fotografija nastala u Srbiji.

Međutim, nije poznato kada se desio susret ambasadora Srbije u SAD i Radoičića, koji je pod sankcijama Amerike zbog korupcije.

Za Radoičićem je na Kosovu raspisana interpolova poternica zbog organizovanja oružanog napada u mestu Banjska na severu u septembru 2023. godine. Tada su poginuli jedan kosovski policajac, kao i trojica Srba iz Radoičićeve grupe.

On je u Beogradu javno preuzeo odgovornost za taj događaj, a u pritvoru je proveo jedan dan zbog optužbi za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Mesto Radoičićevog boravka je od tada nepoznato, a nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak vatrometa povodom njegovog rođendana, koji je organizovan na Kopaoniku.

Stano je povodom slučaja Banjska kazao da EU i dalje čeka finalni zvanični izveštaj o tom incidentu, „pa da vidimo ko je odgovoran, a do sada takav dokument nismo videli u Briselu“.

Rekao je i da do sada, nažalost, nije mnogo urađeno na primeni Ohridskog sporazuma i Aneksa koji je usaglašen 18. marta 2023, zbog pozicija i Beograda i Prištine.

„Naš glavni prioritet je da počnu da primenjuju u dobroj meri ono na šta su se obavezali. Najvažnije je da implementacija počne što pre – na to smo fokusirani“, poručio je Stano.

On nije želeo da komentariše dokle se stiglo u procesu dijaloga, pojašnjavajući da sve što se tiče pripreme individualnih koraka i faza treba da se rešava u radnom procesu, a ne da se komentariše javno.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove zvanično su pokrenule proceduru da se izmeni pregovaračka pozicija EU za poglavlje 35, koje se odnosi na dijalog sa Prištinom, tako da se u njega uključe obaveze dogovorene u Ohridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari