Stano potvrdio da je Borelj primio pismo više desetina evropskih i američkih poslanika 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj primio je pismo više desetina evropskih i američkih poslanika, koji su od Brisela i Vašingtona tražili da se promeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Kao opšte pravilo, ne komentarišemo prepisku koje visoki predstavnik prima od različitih sagovornika. Ako mu relevantni akteri pišu, on odgovara odgovarajućim kanalima. Mi ne vodimo prepisku preko medija“, naveo je Stano u pisanoj izjavi, prenosi RSE.

Pedeset šest poslanika iz Evrope i Sjedinjenih Država zatražili su u pismu „ravnotežu i proporcionalnost u interakciji sa Kosovom i Srbijom“, ali Stano podseća da spoljnu politiku EU vode države članice jednoglasno i da postoji bliska saradnja sa Sjedinjenim Državama.

Potvrdivši neutralnost u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Stano ističe da briselske institucije procenjuju angažovanje strana u dijalogu „na osnovu njihovih pojedinačnih zasluga i izveštaja državama članicama“.

Evropska unija je uputila zahteve obema stranama da razreše trenutne tenzije i omoguće nastavak procesa normalizacije. Unija pažljivo prati da li Srbija ispunjava njene zahteve i spremna je da preduzme mere u slučaju nepoštovanja, kazao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari