Peter Stano o sutrašnjem boravku Vučića i Kurtija u Briselu: Bezuslovan povratak dijalogu i obavezama 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Evropska unija očekuje od Beograda i Prištine da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u pregovorima, počnu da rade na deeskalaciji i da se vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga.

Stano je na konferenciji za medije ponovio da sutra u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa pojedinim evropskim liderima.

On je potvrdio da će se na sutrašnjem samitu Evropskog saveta razgovarati o dijalogu, da će visoki predstavnik Đuzep Borelj podneti izveštaj o toku ovog procesa, kao što se radilo i na svim prethodnim samitima jer je dijalog, istakao je, veoma važno pitanje za EU.

„Platforma sutrašnjih sastanaka je o nedavnoj poseti evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini zajedno sa predstavnicima Italije, Francuske, Nemačke i specijalnim izaslanikom SAD. Lideri Beograda i Prištine predsednik Vučić i Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na ozbiljne zasebne razgovore sa evropskim liderima. Neću sada zalaziti u logističke detalje, objavićemo ih kasnije, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog saveta u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka Evropske unije“, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari