Stefanović ćuti o Rusko-srpskom centru 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srpski ministar policije Nebojša Stefanović najavio je za ruski portal Sputnjik da će u okviru svoje višednevne posete Moskvi danas sa generalnim sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim potpisati sporazum o saradnji srpske jedinice za obezbeđenje i Federalne službe za zaštitu Rusije.

On je precizirao da je “to sporazum koji služi za zajedničku saradnju, treninge, razmenu eksperata”, ističući da je sa Patruševim razgovarao o “bezbednosnim aspektima saradnje”, ali se u izjavama nije osvrnuo na status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Naš list nije juče uspeo da sazna da li će tokom Stefanovićevog boravka u Rusiji biti potpsan memorandum, čiji nacrt je Patrušev krajem oktobra 2016. doneo u Beograd na usaglašavanje, rekavši tada da navedeni dokument nema pravno obavezujući karakter, niti status međunarodnog ugovora.

Naveo je i da postoji tipski nacrt koji Savet bezbednosti Ruske Federacije ima sa najpoverljivijim partnerima i najavio potpisivanje na bezbednosnoj konferenciji u proleće 2017.
Da li se sadržaj dotiče i davanja diplomatskog statusa posadi Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, na kome Moskva insistira, u ovom trenutku nije poznato. Ranije se tvrdilo da je potpisivanje sporazuma o diplomatskom statusu ruske posade u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da je reč o spasilačkim misijama i vanrednim situacijama koje su resor MUP. Moskva zahteva diplomatski status, budući da je u punom kapacitetu dodeljen pripadnicima NATO pri prolasku kroz Srbiju.

Stefanović je u Rusiju otputovao u nedelju i ostaće do četvrtka, a ruski portal Sputnjik najavio je da će prvo u Moskvi biti potpisani sporazumi o saradnji, a zatim da će srpska delegacija učestvovati i na međunarodnom samitu u Tveru. To je skup šefova Saveta bezbednosti, a najavljene teme su borba protiv terorizma, problemi informacione bezbednosti, saradnja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, obojene revolucije, vojnopolitička situacija u Azijsko-pacifičkom regionu i mnoge druge. Na skup nisu pozvane Ukrajina i Gruzija, a ruski mediji prenose i da će prisustvovati predstavnici iz 16 evropskih zemalja.

Zanimljivo je i da je šef diplomatije Ivica Dačić najavio posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva za početak juna. Reč je o poseti koja je odlagana više puta, a takođe nema ni informacija kada će biti isporučeni ruski vojni avioni „mig 29“ o kojima je premijer Vučić dva puta pregovarao u Moskvi – u decembru prošle godine i u martu ove.

Benedikt: Pregovori nisu zaleđeni

Beograd – Brzina evropskih integracija zavisi od Srbije i na tom putu da nema prečica, izjavio je v. d. šefa Delegacije EU Oskar Benedikt, koji se nada da u Srbiji neće biti novih izbora koji bi mogli da ometu sprovođenje neophodnih reformi, prenosi FoNet. „Ne mislim da su pregovori o članstvu zaleđeni, apsolutno nisu“, rekao je Benedikt na Bečkom ekonomskom forumu. On je podsetio da je u proteklom periodu u pregovaračkom postupku Srbije otvoren veliki broj poglavlja i ukazao da od Srbije zavisi brzina pristupanja EU. U Srbiji su skoro svake godine bili izbori i formirane nove vlade, što je, prema oceni Benedikta, usporavalo reforme. „Nadam se da, posle predsedničkih izbora, više neće biti novih izbora, kako bi mogli da se fokusiramo na reforme“, rekao je Benedikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari