Stefanović: Kako bi Dačić i Vučić odbili da prime Skota i Čepurina

Dragomir Anđelković: Strani ambasadori više nemaju prostor da se kod nas ponašaju kao da smo protektorat
Stručnjaci za spoljnu politiku o mogućem uvođenju reciprociteta za strane ambasadore

Ostavite komentar


  1. Poziv novinara na prijem ambasadora neke zemlje može da ima i dozu značaja od posebne važnosti. Ne može novinar da bude političar, aupravo je to najveći problem u ovoj zemlji…

  2. Sa protokolarne strane, potpuno je nejasno zasto nas predsednik insistira da se sastaje sa ambasadorima i da pritom izdaje zvanicna saopstenja. Oni su nivo pomocnika ministra u MIPu, dakle srednje-rangirani sluzbenici koji samo prenose instrukcije iz svojih centrala. Uostalom, kod nas ne dolaze ambasadori koji imaju uticaja u svojim vladama. To su obicno isluzeni diplomate na zalasku karijere koji mogu samo da sanjaju da se susretnu sa svojim predsednicima ili premijerima. Tako nije bilo za vreme SFRJ, kad su velike sile slale elitne kadrove u Beograd. Treba samo da se setimo Dzordza Kenana, oca teorije „obuzdavanja“ (containment) koja je bila osnov američke hladnoratovske strategije.

  3. Ne može se baš gledati kroz takvu prizmu kako to gleda Stefanović. Zna on vrlo dobro kako to ide, ali ,Taman posla da kaže kako je sadašnja vlast u pravu.

  4. Политика балансирања је ЗАВРШЕНА данашњим одласком председника у Париз на састанак са Макроном који заступа “Париски клуб”, Рубенском Мајклом Блумбергом и представницима “Мерил Линча” (велике аверичке инвестиционе банке), као и бившим генералним седретаром ОУН Бан Ки Муном, само што то грађани Републике Србије не знају нити смеју да знају.

  5. Ne vidim sta je sporno u odgovoru na zalbu ukrajinskog ambasadora, samo su konstatovali cinjenicu

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.