Stefanović: Kosovo teško do prijema u Unesko 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Kosovski predsednik Hašim Tači najavio je da će Kosovo ove godine podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Unesko, preneli su prištinski mediji.

Dok je šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj izjavio da je njegovo ministarstvo napravilo godišnji plan, koji obuhvata podnošenje zahteva za članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija.

Komentarišući takve najave, Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda za pregovore s Prištinom i aktuelni lider Levice Srbije, navodi za Danas da Priština u „Savetu Evrope ima dve trećine država članica na svojoj strani“, pa će eventualni prijem u tu organizaciju zavisiti od „stavljanja na dnevni red i podrške generalnog sekretara Saveta Evrope“.

– U Unesku je druga priča i teže je Kosovu da uđe, smatra naš sagovornik.

Podsetimo, prethodni pokušaj Kosova da bude primljeno u Unesko propao je u jesen 2015. Za prijem je bila potrebna dvotrećinska većina onih koji su glasali, pa su na kraju za usvajanje predloga nedostajala tri glasa država članica te organizacije.

Šef kosovske diplomatije izjavio je juče u Zagrebu da je kosovska vlada „privržena osnivanju asocijacije opština sa srpskom većinom“, ali da sama činjenica da politički predstavnici Srba na Kosovu nisu došli na dva sastanka „govori o tome da Beograd nema političku volju da se to dogodi“, preneo je FoNet. Hodžaj je, posle razgovora sa hrvatskim ministrom spoljnih

poslova Davorom Ivom Štirom, rekao da nema ni govora da bi ZSO mogla da ima bilo kakva izvršna ovlašćenja, ili bilo šta izvan onoga što je predviđeno Briselskim sporazumom i Ahtisarijevim planom.

Albanija poštuje nepovredivost teritorije

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izjavio je prištinskim medijima da treba preispitati dijalog Beograda i Prištine, prenosi FoNet. On je izjavio da dijalog treba da se nastavi kao platforma za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, ali da ga treba preispitati da bi se postigli bolji rezultati. Kosovu je kao uslov za liberalizaciju viznog režima sa Evropskom unijom postavljeno formiranje specijalnog suda za ratne zločine, dok je Srbija dobila mesto za stolom u procesu pristupanja EU. Upitan o predlozima za razmenu teritorija Srbije i Kosova, Bušati je rekao da takve ideje nisu nove, a pojavljuju se u kriznim trenucima. Albanija poštuje princip nepovredivosti teritorije u skladu sa međunarodnim normama i zakonima, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari