Stefanović na sastanku s delegacijom Senata Francuske: Povezuju nas savezništvo i bliskost 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Srbiju i Francusku povezuju savezništvo i bliskost, koji sežu i dalje od Prvog svetskog rata, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, Borko Stefanović, poslanik Stranke slobode i pravde.

Odbor za spoljne poslove i Odbor za evropske integracije sastali su se danas s delegacijom Senata Francuske, koja je u zvaničnoj poseti Srbiji, a predvodi je predsednik Senata Žerar Larše.

Stefanović je izrazio zahvalnost Francuskoj zbog podrške evropskim integracijama Srbije i zbog razumevanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Istakao je i da ceni francuske inicijative za nalaženje kompromisnog i rešenja situacije na Kosovu, prihvatljivog za Beograd i za Prištinu.

Beograd nastoji da strpljivo, kroz pregovore dođe do normalizacije odnosa sa Prištinom – ukazao je Stefanović i dodao da su za Srbiju neprihvatljivi priznavanje nezavisnosti Kosova i članstvo Kosova u UN.

Predsednik Senata Francuske, Žerar Larše, istakao je da je u obostranom interesu članstvo Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana u EU, i dodao da je veoma bitno da EU ostane na svojim temeljnim civilizacijskim i kulturnim vrednostima.

Larše je naglasio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna kako bi se prevazišle tenzije, omogućio razvoj regiona i uklonile prepreke na njegovom evropskom putu.

On je naveo i da je veoma bitno da evropske zemlje budu solidarne sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Sagovornici su ocenili i da je od izuzetne važnosti za Zapadni Balkan regionalna saradnja i kroz inicijativu Otvoreni Balkan i kroz Berlinski proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari