Stefanović u odgovoru Bocan-Harčenku: Srbija mora da donosi odluke vodeći računa o svom interesu, a ne u interesu bilo koje druge zemlje 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Reagujući na komentare ruskog ambasadora Bocan-Harčenka na predlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU koju je podneo Odboru za spoljnu politiku Skupštine Srbije, potpredsednik Skupštine Srbije i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanovć je izjavio da je Skupština Srbije jedino mesto gde treba da se donose najvažnije odluke o budućnosti Srbije

„Te odluke Srbija mora da donosi vodeći računa o svom interesu, a ne u interesu bilo koje druge zemlje. Budućnost Srbije je u EU i sve drugo bi značilo izolaciju sa katastorfalnim posledicama. Što se tiče usvajanja restriktivnih mera prema Rusiji jasno je da aktuelna politika Srbije, kao jedine zemlje kandidata za članstvo u EU koja nije uvela bilo kakve restriktivne mere prema Rusiji, nije održiva i da su posledice takve politike sve veće i veće“, naglasio je Stefanović.

On je istakao da bi nastavak takve politike ugrozio investicije iz zemalja EU, postojeća radna mesta, izvoz naših preduzeća i doveo bi do obustave prava da kortistimo sredstva iz fondova Evropske unije.

„Što se tiče gospodina ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka, ukoliko želi da zaista pomogne Srbiji, umesto komentarisanja Rezolucije trebalo bi da objasni rukovodstvu Rusije koliko je štetno po interese Srbije kada se, da bi objasnili pokušaj otcepljenja delova Ukrajine, pozivaju na Kosovski presedan. Srbija mora da vodi samostalnu politiku, ne može da reaguje na pritiske sa zapada i pojedine pokušaje oduzimanja dela teritorije, ali i na pritiske sa istoka da ostane izolovano ostrvo na evropskom kontinentu“, zaključio je Stefanović.

Podsećamo, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko komentrišući Rezoluciju o usaglašavanju spoljne politike sa EU i uvođenju restriktivnih mera prema Rusiji upitao „da li Stefanović vodi računa o mišljenju većine državljana Srbije“, navodeći da se po ispitivanju javnog mnjenja „njegov predlog ne poklapa sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti“.

„Zašto gospodin Stefanović, govoreći o mogućim gubicima zbog neslaganja Srbije sa evropskim restrikcijama, lukavo zaobilazi one probleme koji će se sigurno pojaviti u slučaju ograničavanja saradnje Srbije sa Rusijom u sferama ekonomije koje su od vitalnog značaja“, rekao je Bocan-Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari