Stefanović: Ustavno nemoguće odložiti izbore, opozicija traži alibi za svoju nemoć 1Nebojša Stefanović Foto: Beta/Miloš Miškov

Šef radne grupe Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je ustavno nemoguće odložiti izbore, što je tražio deo opozicije, navodeći da se Ustav „ne može promeniti bilo kakvim zakonom“.

„Postoji način na koji se  menja Ustav, to je duga i ozbiljna procedura“, rekao je Stefanović za Televiziju O2.

Stefanović je ocenio da deo opozicije koji traži odlaganje izbora, pokušava da sakrije svoju „nemoć“ i nastoji da nađe „alibi, jer ni pod kojim izbornim uslovima ne može da dobije većinu, ne zato što to on ili Srpska napredna stranka kažu, već zato što ih narod neće“. Po njegovim rečima, na narednom zasedanju Vlade, verovatno već ove sedmice, doneće se „veliki paket mera kojim će se podržati sve ono što može, bez promene zakona, odmah da se uradi“ za unapređenje izbornih uslova.

On je naveo da zakone treba pšromeniti u redovnoj  proceduri kako bi poslanici imali vremena da se upoznaju za predloženim merama i dodao da misli da to može da se završi u „razumnom roku“, od 60 dana.

Precizirao je, da bi se neke od predvidjenih mera sprovele, potrebne su izmena Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, i rekao da će se tim izmenama, izmedju ostalog, jasno definisati šta su javni resursi i njihovo korišćenje.

Ministar je ponovio da će gradjani moći da ostvare neposredni uvid u birački spisak, sa mesta gde glasaju, kako bi mogli da provere da li je neko glasao umesto njih ako u to sumnjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari