Stefanović: Vučićev saveznik je strah građana od promena 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

“ Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je u pravu – izbori nisu igra i ja budućnost ni jednog deteta ne bih da stavim u ruke Ane Brnabić, Vulina, Vesića, Marjana Rističevića, a pogotovo ne Aleksandra Vučića.”, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke komentarišući Vučićevu predizbornu izjavu da izbori nisu dečja igra i da država nije igračka. Lider naprednjaka poručuje i da se na izborima ne odlučuje ko je lepši, ili ko lepše govori, već ko može da uradi više u budućnosti.

Sagovornici Danasa ocenjuju da je cilj tih Vučićevih izjava da obeshrabri i uplaši građane da će se čitav sistem “srušiti “ ukoliko on ne pobedi, da će zavladati glad i da će mir biti stavljen pod znakom pitanja. To bi trebalo da znači i da su svi ostali predsednički kandidati neozbiljni, a da je on jedini državnik. Napominju da ne samo što potcenjuje političke protivnike, Vučić potcenjuje i građane,a najveći saveznik mu je njihov strah.

“Kako neko sebe može smatrati ozbiljnim političarem ako je svojevremeno tvrdio da će u Kinu izvoziti svinjske glave i pileće nogice, a otuda dovoziti leteće automobile? Čovek koji se igrao državom, životima ljudi, koji je uzvikivao 100 muslimana za jednog Srbina, nipošto nije osoba koja uliva poverenje i sigurnost i koji treba da obavlja bilo koji odgovoran posao. Vučiću predlažem da se odmori od vlasti koja je za njega postala porok i skup privilegija, a ne odgovornost,” ističe Rakićeva .

I Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke primećuje da predsednik Srpske napredne stranke godinama ponižava građane Srbije i omalovažava sve političke protivnike. Ali, kaže, u ovih deset poslednjih godina pokazalo se da je potpuno nesposoban da radi bilo šta drugo osim da se bavi političkom propagandom i manipulacijama, i vređa neistomišljenike.

“ Dosta su se građani Srbije nagledali njegove ozbiljnosti, vreme je da posle trećeg aprila ide na malo duži odmor”, poručuje Aleksić, a Boško Obradović, lider Pokreta Dveri slaže se sa Vučićem da izbori nisu dečija igra i da je to mesto na kome se menja loša, korumpirana i nedemokratska vlast. Prema njegovim rečima Vučić pokušava i da poveže svoje ime sa mirom i stabilnošću, kako bi birače odgovorio od političkih promena u kriznim vremenima, ali da njegovo vreme prolazi.

Naprednjaci, kažu sagovornici Danasa, računaju i da je narod mentalno zaostao, da je nepismen i da su gomila uplašenih kukavica koja se plaši promena.

“Verbalna agresija partijskih vojnika služi da onemogući politički dijalog kao i da anulira potrebu da vlast odgovara na legitimne kritike iz opozicije, ili od građana. Tako se politikom mržnje, agresije i straha čuva vlast i ulazi u začarani krug u kojem samo oni na vlasti i mogu da “urade nešto” i da se time hvale jer imaju sve resurse i institucionalne mogućnosti za to” ,primećuje Biljana Đorđević iz koalicije Moramo

Ako se toliko veruje u sopstvenu sposobnost da se uradi nešto dobro za građane, napominje Đorđevićeva, zašto se ne odgovara na kritike na utemeljen način? Pita i zašto Vučić nije bio u duelu sa nekim političkim protivnikom skoro deset godina? Vučić, smatra ona, svakako potcenjuje i građane i protivnike, ali više od svega šalje poruku da želi da zauvek ostane na vlasti.

Svaka Vučićeva izjava, prema rečima Borka Stefanovića, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde je u funkciji očuvanja rejtinga koji mu pada, a sada je njegov glavni saveznik strah.

“ Zato lider SNS pokušava da ubedi građane da samo on može da sačuva stabilnost i mir, iako ne kaže da je to stabilnost krađe, rušenja, zagađenja, rasprodaje i laži. Upravo se u tim njegovim rečenicama vidi pravi kreator kampanje o tome da su svi isti i da su svi političari blato, pošto je samo on državnik i nema veze sa politikom. Ta prevara mu pada u vodu ako ljudi masovno izađu na izbore i pobede nestabilnost i haos koji upravo on stvara u Srbiji”, napominje Stefanović, dok Konstantin Samofalov, funkcioner SDS primećuje da svaki autokrata misli da će doživotno vladati, ali da je došlo vreme da građani pošalju Kralja Ibija u prošlost.

“Vučić stalno obećava budućnost, a u stvari sve radi da sakrije prošlost. Siguran sam da je insprisan filmom Povratak u budućnst, sa nadom da može da promeni svoje radikalsko poreklo. Ali to je samo film”, zaključuje Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke i dodaje da je najgore kada političar poveruje u sopstvene laži i laži onih koji ga okružuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari