Zvaničnik Stejt departmenta oglasio se o sankcijama srpskim političarima 1Foto: EPA/MIKE THEILER

Američki Stejt department saopštio je da ruski rat protiv Ukrajine naglašava hitnost i značaj rada Sjedinjenih Država „kako bi se pomoglo zemljama zapadnog Balkana da ostvare svoje težnje za evropskom integracijom i članstvom u evroatlantskim institucijama“, piše Glas Amerike, a prenosi Kosovo online.

Portparol Stejt departmenta rekao je ovo Glasu Amerike kao odgovor na pitanje o prošlonedeljnoj izjavi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog „da postoje informacije da bi Rusija mogla da pokuša da podstiče sukob na zapadnom Balkanu“.

„Posvećeni smo saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana, našim evropskim partnerima i međunarodnom zajednicom na unapređenju reformi u upravljanju, vladavini zakona, borbi protiv korupcije koje bi smanjile šanse za ruski maligni uticaj i donele trajni mir, stabilnost i prosperitet regionu“, rekao je on.

On je dodao da su sankcije koje su prošle nedelje najavljene iz ministarstva finansija usmerene upravo na taj problem, „presek između ruskog malignog uticaja i korupcije“.

Portparol se poziva na deklaraciju vlade SAD o srpskim političarima kojima su uvedene mere i uvođenje sankcija za 12 entiteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, čije su aktivnosti vezane za ruski uticaj u regionu i korupciju.

„Oni ometaju napore regiona da napreduje ka članstvu u EU i prosperitetniju budućnost. Za zemlje Zapadnog Balkana, kao i za sve zemlje Evrope, važan je ishod ruskog rata protiv Ukrajine, koji ugrožava temelje međunarodnog poretka i bezbednosti. Zato je od kritičnog značaja da nastavimo da stojimo zajedno suočeni sa agresijom Rusije“, rekao je on.

Posle izjave Zelenskog, portparol EU Peter Stano rekao je da „ruski maligni uticaj“ na teritoriju zapadnog Balkana nije nova briga.

„Rusija čini sve što može da seje nezadovoljstvo, političku nestabilnost, mešanje iz inostranstva, dezinformacije. I zato zapravo povećavamo našu saradnju i pomoć našim partnerima na Zapadnom Balkanu kada je reč o jačanju njihovih kapaciteta i sposobnosti da se suoče sa tim vidom pretnji i spoljnih intervencija“, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari