Stjuart Pič: Ruski uticaj je toksična alternativa evroatlantskim integracijama Balkana 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič je rekao da su u tom regionu mnogobrojni izazovi, ali i prilike, te istakao da je potrebno „udahnuti nadu u bolju evropsku budućnost svima“ koji tu žive.

Pič koji je početkom nedelje učestvovao na Bledskom forumu u Sloveniji, u intervjuu za televiziju N1 je ocenio da „ruski uticaj nudi toksičnu ali ispraznu alternativu evroatlantskim integracijama“.

„Ne treba da zaboravimo da, posle agresije Rusije na Ukrajinu, nikada kao sada nam nije bila potrebna zajednička budućnost bezbednosti i prosperiteta. EU ovom regionu donosi oba ta elementa“, kazao je on.

Na pitanje o tome da li postoji bilo kakav napredak ka normalizaciji dnosa Kosovo-Srbija, Pič je odgovorio da Velika Britanija razgovara sa obe strane.

„Snažno podržavamo put normalizacije odnosa. Podržavamo pozive EU za deeskalaciju, to sam i sam uradio tokom mojih poseta, podržavamo i nastavak dijaloga“ Srbije i Kosova, kazao je Pič i naglasio da je „hitno da se sa tim nastavi“.

„Mi pozivamo obe strane na deeskalaciju (na severu Kosova), da se kosovski Srbi vrate u institucije kako bi postojala ravnoteža i pravičnost u policiji“, kazao je on i ukazao da je potreban povratak kosovskih Srba „u normalne policijske aktivnosti što je pre moguće i da omoguće da se demokratija na lokalu istinski ukoreni, pod time mislim na lokalne izbore“, kazao je on.

Po rečinma Piča, Velika Britanija očekuje „najveći mogući odziv“ na lokalnim izborima i da učestvuju „sve strane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari