Stojanović: Lutamo u magli kao guske, u NATO okruženju se ponašamo kao Švajcarska ili Austrija 1Foto: N1

Reditelj Gorčin Stojanović kaže za N1 da Rusija nikad nije branila Kosovo i da je njeno pozivanje na odluku Međunarodnog suda pravde UN o Kosovu u aneksiji četiri ukrajinska regiona legitimno. Dodaje da je naš problem što „nismo umeli, i to se ne odnosi samo na poslednjih desetak godina ove vlasti, već i na one pre, nismo uspeli da se pozicioniramo kao zemlja koja ima jasnu viziju šta zaista želi“. Navodi da se „svet menjao, a mi smo ostajali jednako zabijeni u onu miloševićevsku politiku od pre 35 godina“.

„Mi vrlo kontinuirano lutamo u magli kao guske, tu i tamo se desi neki blesak, poput (bivšeg premijera Zorana) Đinđića. Ne znamo svoju poziciju, mi smo u NATO okruženju, a ponašamo se kao Švajcarska ili Austrija. Niti smo bogati, niti imamo taj istorijski bagaž kao njih dve, očigledno ne možemo tako lako biti neutralni. Već nismo, igramo neku pipirevku, na dva mesta paralelno. Da bog da bili dovoljno mali da nam se to ne osveti“, poručuje Stojanović u Novom danu, na N1.

Ističe da nikad ne stradaju političari i lopovi, a „stradamo mi, kao što smo stradali devedesetih“.

Pravdajući aneksiju ukrajinskih teritorija, Rusija se pozvala i na odluku Međunarodnog suda pravde UN o Kosovu od 22. jula 2010. koji je potvrdio da jednostrano proglašenje nezavisnosti jednog dela države ne krši nijednu normu međunarodnog prava.

Na pitanje šta je za Srbiju bolje – da pobedi Rusija ili Ukrajina, on kaže da je pobeda vrlo diskutabilna stvar u savremenim ratovima.

„Ne vidim kako bi Rusija mogla da pobedi… Ni Napoleon ni Hitler nisu mogli da pobede Rusiju… Ako je (ruski predsednik Vladimir) Putin spreman da žrtvuje svoj narod, i ako mu njegov narod to dozvoli, onda je gotovo“, navodi Stojanović.

Povodom intervjua tabloida Informer sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je izazvao buru u našoj javnosti i proteste, on kaže da ga je od toga mnogo više „pogodilo i pogađa ga kada se time bave neke naizgled čvrste stene u tom okeanu novinarske neetičnosti“.

On dodaje da nije vest, kao što su neki mediji pisali, da neki čovek šeta ulicama i da je opasan, već kako je pušten na slobodu ako je opasan i zašto država nema mehanizme da zaštiti svoje građane.

„Ako je čovek koji ugrožava, zašto je onda slobodan“, pita Stojanović i dodaje da je „situacija takva da je novinarstvo u Srbiji postalo nešto što više nije analitčko, istraživačko novinarstvo, nešto što ima veze sa edukacijom, već je samo sračunato na klik bejtove“.

Izbori u BiH: Uprkos novim licima, ništa se ne menja

Komentarišući opšte izbore u BiH koji su održani u nedelju, kaže da je već u startu problem to što se član predsedništva u toj zemlji bira po nacionalnoj liniji, tako da se, uprkos pojavljivanju novih ljudi, ništa ne menja.

„Ako pristanete na glasanje na tri nacionalne situacije, tog trenutka ste pristali na to da nema građanske države. Bakir Izetbegović je izgubio izbore, ali je SDA prošla fantastično, kao i HDZ i SNSD. U tom smislu ne vidim da se nešto promenilo i ne može pri ovakvim ustrojstvu“, ocenjuje Stojanović i dodaje da je to stalna pat pozicija i da se u BiH u tom smislu rat nikada nije ni završio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.