Stojanović: Ponoš bi za sobom u eventualnu stranku povukao delove Narodne, SSP i DS 1Zdravko Ponoš na Paliću, foto: J. Patarčić

General u penziji Zdravko Ponoš, koji se ranije povukao sa mesta potpredsednika Narodne stranke, nakon izbora 3. aprila, na kojima je bio predsednički kandidat „Ujedinjene Srbije“, potpuno se povukao iz članstva stranke čiji je predsednik Vuk Jeremić, da bi se krajem prethodne sedmice u medijima pojavili navodi o tome da Ponoš pravi novu organizaciju zajedno sa Savom Manojlovićem, Dejanom Bodirogom i Vladikom Grigorijem.

Manojlović, inače direktor kampanje tima Kreni-Promeni, grupacije koja je prikupila 100.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom se traži trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora, na pozive našeg novinara nije odgovorio do izlaska ovog izdanja.

Da Zdravko Ponoš u svoju organizaciju bi mogao da povuče deo Narodne stranke Vuka Jeremića smatra politikolog Boban Stojanović.

Stojanović za naš list kaže da je Ponoš ostvario značajno bolji rezultat nego lista koja ga je kandidovala, tako da ne samo da može da povuče deo organizacije Narodne stranke, nego i drugih organizacija iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, poput Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i Demokratske stranke (DS) Zorana Lutovca.

Upitan da li bi ta eventualna Ponoševa organizacija našla svoj prostor na političkoj sceni Srbije, Stojanović odgovara da bi dobili, jer izborni rezultat koji je ovaj general u penziji osvojio predstavlja dobar kapital.

Svakako da bi našli prostor, rezultat daje ozbiljan kapital, ali svakako zahteva i ozbiljan rad kako na terenu, tačnije mrežu odbora, tako i pametnu strategiju. Svakako nije potrebna konfrontraciju sa ostalima iz opozicije„, navodi ovaj politikolog.

Boban Stojanović smatra i da bi eventualna Ponoševa organizacija ili stranka mogla da očekuje podršku od birača centra i oko centra, posebno one konzervativno i nacionalno opredeljene.

Na pitanje da li bi deo javnosti mogao da osudi da se pravljenjem takve organizacije se ruši opoziciono jedinstvo, Stojanović odgovara „A jedinstva nema kao što vidimo već sada u odnosima među praktično dojučerašnjim koalicionim partnerima, tako da ne verujem da mogu da ga optužuju za rušenje nečega što ne postoji.“

Svakako da drugim političkim subjektima neće biti drago ako se odluči na taj korak, ali nije da nije bilo očekivano i racionalno sa Ponoševe strane da nastavi političko angažovanje“, navodi Stojanović.

Ukoliko bi Ponoš okupio još neke ljude, poput Sava Manojlovića, kako se spekuliše u javnosti, svakako bi dobio zamah, posebno što deluje da je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije završila svoje postovanje već sada, ukazuje Stojanović.

Ponoš je o istupanju iz stranke čiji je u tom momentu bio samo član mejlom obavestio samu stranku, koja je o tome obavestila javnost. Sam Ponoš je kasnije u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ izjavio kako od svog izlaska iz stranke nije želeo da pravi vest.

On je potpredsednik narodne bio od njenog osnivanja 2017. godine, a u novembru se povukao sa tog mesta, kada je i najavio da se neće kandidovati za mesto predsednika stranke. U tom periodu su iz stranke istupili, odnosno pasivizovali i Vladimir Kovačević, koji je osnovao svoj pokret „Da se struka pita“ i advokat Borivoje Borović.

Na predsedničkim izborima 3. aprila kandidovala ga je koalicija čiji je deo bila i Narodna stranka, ali na insistiranje predsednika SSP-a Dragana Đilasa. Zdravko Ponoš, nekadašnji načelnika Generalštaba, osvojio je drugo mesto, odmah iza Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari