Stojanović: Prekid EU integracija “preteran”, ne bi imao velike posledice 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Politikolog Boban Stojanović smatra da narativ o “strašnim pritiscima” na Srbiju služi za unutrašnje političke prilike, i da se ništa ne bi promenilo kada bi se prekinule evropske integracije Srbije, kada pogledamo koliko brzo one idu sada.

“Ne bi na nas imalo neke preterane posledice, ali sa druge strane to bi bio preterani iskorak Evropske unije”, rekao je Stojanović u Danu uživo na N1.

Ocenio je da prethodnih godina EU nije bilo stalo o nekim bazičnim vrednostima u Srbiji i da su ostavili Srbiju “na milost i nemilost”.

Smatra i da će se predsednik Aleksandar Vučić i buduća vlada truditi da ne uvode nikakve sankcije Rusiji dok je god to moguće.

“Mi nemamo debatu u zemlji da li treba da uvedemo sankcije ili ne”, kazao je Stojanović i dodao da se ljudi o tome opredeljuju na osnovu emocija.

Rekao je da je 95 odsto glasača na prethodnim izborima glasalo za opcije koje nisu rekle da su za uvođenje sankcija, i da u ovom trenutku EU nemaju dovoljno jaku sankciju kojom bi naterali Vučića da protiv volje birača uvede sankcije.

Komentarišući navodnu mogućnost da EU uvede sankcije Srbiji, rekao je da ne veruje da će se to desiti u skorije vreme.

Od obraćanja predsednika koje je najavljeno za 8. oktobar Stojanović ne očekuje ništa novo, i da će verovatno od 8. do 15. oktobra Vučić svako veče da se obraća javnosti.

“Ne očekujem ništa od toga osim dva sata priče o mukotrpnom radu, pritiscima, onda će malo da piše na tabli koliko imamo uglja, drveta i svega ostalog”, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, nema ni jednog razumnog razloga da se odugovlači sa formiranjem vlade.

Ocenio je da se čeka da Vučić “izdiktira imena ministara”, i da niko osim Ane Brnabić, Ivice Dačića, Miloša Vučevića i Siniše Malog ne zna da li će biti u vladi.

Komentarišući najavljeno formiranje “Srpskog bloka”, rekao je da to smatra početkom kampanje za vanredne parlamentarne izbore 2024. godine.

Ocenio je i da će uskoro u parlamentu da se nađe i predlog izmena zakona o izboru narodnih poslanika jer, kako je kazao Vučiću se nisu svideli rezultati.

Kako je kazao, Vučić pokušava da zaustavi odliv njegovih birača ka konzervativnim strankama kao što su DSS, Zavetnici i Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari