Stojanović: SNS bi centralne beogradske opštine mogla da zadrži samo bez opozicije na izborima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Politikolog Boban Stojanović smatra da bi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) centralne beogradske opštine mogla da zadrži samo ako opozicija na predstojećim izborima ne učestvuje.

On je za Insajder kazao da mu nije jasno zašto deo opozicije ne izlazi na izbore u Beogradu, te je to obrazložio time što je sada „prvi put od 2004. da za vreme lokalnih, nema nacionalnih izbora“.

Kazao je da je u pet ili šest centralnih gradskih opština u Beogradu opozicija u decembru (2023) uzela više glasova nego SNS i Socijalistička partija Srbije.

Ali se, kako je ukazao, „ispostavlja da su u stvari baš one jedino mesto gde dobar deo opozicije ne izlazi“, piše na sajtu te televizije.

Dodao je i da je kuriozitet da više opozicije izlazi na ove nego što je izašlo na prethodne izbore (17. decembra 2023.)

„Bez namere da budem previše kritičan prema opoziciji, tvrdim da je SNS te opštine mogao da zadrži jedino pod uslovom da opozicija na izborima ne učestvuje“, kazao je.

Naveo je i da, „pored čak i ovako okrnjene opozicije“, nije baš siguran da je SNS ;siguran u (pobedu) u pojedinim opštinama u gradu Beogradu“.

Kao dva specifična utiska, naveo je Novi Sad u kojem postoji jedna izuzetno široka opoziciona koalicija, i opštinu Šid koji je jedino mesto u kome postoje samo dve liste – po jedna vlasti i ; opozicije.

To će, po njemu, biti „mini referendum“ na zapadnim granicama Republike Srbije.

Kazao je u Beogradu i u Vojvodini postoji ozbiljan broj takozvanih fantomskih izbornih lista, te da ih ; vlast „ubacuje“ očigledno tamo gde su joj potrebne.

Dodao je i da je „vrlo moguće“ i da su neki pojedinci odlučili da iskoriste mane izbornog sistema i da probaju, kako je naveo, „da urade nešto pod lažnim imenom“.

U Beogradu, u koaliciji „Biramo borbu“ na izbore izlaze Zeleno levi front, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije.

Iz nekadašnje koalicije „Srbije protiv nasilja“ na decembarskim izborima, na predstojeće izbore ne izlaze Stranka slobode i pravde, i političke partije Zajedno i Srbija centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari