Nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, stanje u regionu juga Srbije, a pre svega u opštinama Bujanovac i Preševo koje se naslanjaju na administrativnu liniju sa KiM, zasad je stabilno, ali uz prisutnu neizvesnost od mogućeg prelivanja incidenata, ili provokacija, ukoliko do njih dođe na severu Kosova ili u Kosovskom pomoravlju. Ovo je i dalje glavna tema među stanovnicima u Bujanovcu, Preševu, ali i u Vranju i sasvim sigurno biće i narednih dana, jer se kosovska zbilja, kako kažu, uvek „reflektuje i na opštine na jugu Srbije“.


Policijski izvori na jugu Srbije potvrdili su za Danas da se saobraćaj na kontrolnim punktovima Končulj i Dobrosin odvija normalno uz redovnu kontrolu putnika i robe. Intenzitet saobraćaja nakon odluke Haškog suda nije smanjen i odvija se kako saopštava policija uobičajenim intenzitetom za ovo doba godine, kada veliki broj Albanaca koji rade u zemljama EU dolaze na jug Srbije, a odlaze i u posetu rodbini u Gnjilanu i Prištini.

Albanski politički zvaničnici iz Bujanovca i Preševa nisu bili spremni da iznose svoj stav vezano za odluku Međunarodnog suda u Hagu, navodeći da će za to „biti vremena nakon daljih poteza vlasti u Beogradu“.

Poslanik DS sa juga Srbije Goran Stefanović nedavno je ocenio da je ovakvo mišljenje Suda u Hagu „odluka koja može da bude presudna i da zahteva diplomatsku aktivnost srpske države prema UN“. Po njegovom mišljenju građani juga Srbije nemaju razloga za zabrinutost, jer su pripadnici MUP spremni da obezbede mir i sigurnost za sve građane koji žive u ovom regionu.

– Odluka je takva kakva jeste, ali mi moramo da nastavimo normalno da živimo i da pre svega mladim ljudima obezbedimo perspektivu za bolji život i sprečimo dalje ekonomske migracije, rekao je za Danas, Nedžat Beljulji, privatni preduzetnik iz Bujanovca, vlasnik Preduzeća „Elhan komerc“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari