"Suze i naprasna odluka da se uđe u štrajk glađu ukazuju da se reagovalo bez pripreme": Sagovornici Danasa o kritikama upućenim opoziciji 1Foto: Katarina Drajic/ATAImages

Protest građanki i građana zbog krađe izbora, ispred sedišta Republičke izborne komisije, usmerili su se, usled izostanka konkretnog plana, akcije odnosno njihovog izlaganja od strane organizatora – i na samu opoziciju.

Okupljeni ispred RIK, uglavnom mladi, skandirali su protiv opozicionih predstavnika: „Izdali ste nas“ i „Hoćemo akciju“, nakon što im je Aleksandar Jovanović Ćuta, nakon par sati stajanja ispred RIK, poručio da idu kućama.

Oni su se raspravljali sa opozicionim predstavnicima od kojih su neki stupili u štrajk glađu (Marinika Tepić i Miroslav Aleksić), upozoravali ih da im se više neće odazvati na pozive na demonstracije, s obzirom na to da nemaju nikakav plan za odbranu izborne volje.

Na to su im pojedini predstavnici opozicije odgovarali pitanjima poput: “Hoćete da zapalimo Skupštinu? E, pa to ne može…”.

Opozicija ulazi u duel sa vlašću nespremna i nesnađena

Miran Pogačar iz pokreta Bravo Novi Sad kaže za Danas da se pred RIK-om najglasnije čuo zahtev koji je bio i na letnjim protestima, a to je – hoćemo plan.

– Pre svega, plan kako ćemo da dođemo do rezultata, do ispunjenja zahteva protesta, i – u preksinoćnjem slučaju – do poništavanja izbora. O tim planovima skoro pa i nije bilo reči, te su građani sa razlogom nepoverljivi, jer je i u delovanju dela opozicije okupljene u koaliciji SPN očigledan nedostatak elementarne organizovanosti i planiranja – kaže naš sagovornik.

Tako imamo i situaciju da,dodaje on, iako su građani nedeljama pitali šta će se desiti na dan kada se budu prebrojavali glasovi, da li će se reagovati uopšte, i kako, i premda je odgovor bio da će se “odbraniti svaki glas“ konkretna i potencijalno delotvorna strategija odbrane je izostala, ili barem do sada nije predočena javnosti.

"Suze i naprasna odluka da se uđe u štrajk glađu ukazuju da se reagovalo bez pripreme": Sagovornici Danasa o kritikama upućenim opoziciji 2
Foto FoNet Ana Paunković

– Izlazak sa preliminarnim rezultatima oko 23h, na dan izbora, bez ikakve dalje reakcije, zatim poziv na protest u 2 sata noću za sledeći dan, pa suze i naprasna odluka da se uđe u štrajk glađu – sve to jasno ukazuje na činjenicu da se reaguje bez prethodne pripreme – smatra Pogačar.

Dakle, napominje, ukoliko opozicija ulazi u duel sa vlašću nespremna i nesnađena, a vlast je spremna na sve, rezultati ne mogu biti drugačiji i bolji, te lako možemo doći u situaciju “da nam upitne ličnosti poput Nestorovića kroje kapu i odlučuju o sudbini na nivou zemlje, kao što je sad slučaj na nivou Beograda”.

Mladi nemaju vremena za čekanje

Marko Miletić, urednik portala Mašina, ističe za Danas da je vlast u potpunosti odgovorna za ovakvu situaciju.

– Mladi sa pravom žele promene, imaju očekivanja od opozicije i ne žele svoj angažman olako da bace. Nemaju vremena za čekanje. Ali je njima kao i svim drugim građanima oduzeta mogućnost bilo kakve participacije u političkom životu mimo učešća u interesno klijentelističkoj mreži SNS-a – kaže sagovornik Danasa.

Mladi koje smo videli i čuli ispred RIK-a okrenuli su se opoziciji od koje zahtevaju delovanje, dodaje.

"Suze i naprasna odluka da se uđe u štrajk glađu ukazuju da se reagovalo bez pripreme": Sagovornici Danasa o kritikama upućenim opoziciji 3

– Ali vlast je dugogodišnjim sistematskim delovanjem i opoziciji smanjila manevarski prostor do krajnjih granica. Uprkos tome, predstavnici koalicije SPN imaju političku odgovornost prema onima koji su na njihov poziv došli imajući u vidu da disonantne poruke stvaraju opravdano nezadovoljstvo – zaključuje Marko Miletić.

Bes građana je očekivan, logičan i potpuno opravdan

Prema rečima Biljane Stojković, kopredsednice stranke Zajedno,bes građana je očekivan, logičan i potpuno opravdan.

– Čitava opozicija mora da preuzme vođstvo u artikulaciji besa koji je veoma očigledan među mladim ljudima. Sinoć sam na protestu razgovarala sa desetinama njih. Mnogi su bili celu noć na biračkim mestima kao kontrolori, svedočili su neverovatnim krađama i osećaju se lično poraženim. Spremni su da danima, bez pauze, budu na ulicama. Ne sme se relativizovati ta pobuna – kaže sagovornica Danasa.

"Suze i naprasna odluka da se uđe u štrajk glađu ukazuju da se reagovalo bez pripreme": Sagovornici Danasa o kritikama upućenim opoziciji 4
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Ona je autentična i prava građanska emocija, dodaje.

– Opozicija mora da podrži organizovanje mladih na svaki način. Pogrešno je gušiti tu energiju, već je treba usmeriti kako se ne bi rasipala. Konačno, svi smo na istom zadatku – poštenje i poštovanje zakona – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari