Stranka slobode i pravde: Užice je devastirani grad 1Užice: Foto Nenad Kovačević

Odbor Stranke slobode i pravde je ocenio da je Užice  „primer devastiranog grada, koga su uništile lokalne vlasti koje su se smenjivale poslednjih par decenija“ i poručio da su gradu „potrebne promene i novi ljudi“.

„Zbog “političkih elita”, vođenih ličnim interesima, kojima je pocizija poslužila kao odskočna daska za Beograd i poslušnicima centrala, u kojima su se neki sposobniji izborili za svoje gradove, Užice je, kao centar Zlatiborskog regiona, izgubilo uprave Pošte, EPS, Železnice sa stotinama radnih mesta“, saopštio je užički odbr SSP.

Dodaje se da grad više nije „univerzitetski centar pri Beogradskom univerzitetu, koji je pokrivao i istočnu Bosnu i sever Crne Gore, sa smerovima mašinskog, pravnog i ekonomskog fakulteta“, te da je zbog toga „ostao bez mladosti i ekonomskog profita“.

Uz ocenu da su „lošom privatizacijom uništene brojne fabrike, pokretači razvoja čitavog regiona“, navodi se da su „zgrade pogona u samom centru grada, umesto da budu sačuvane kao kulturno dobro s posebnim namenama, prepuštene nemaru do raspada, da bi se prostor iskoristio za izgradnju “Užica na vodi”.

Stranka slobode i pravde: Užice je devastirani grad 2
Gradlište na obali Đetinje/Foto Nenad Kovačević

Za hotel Zlatibor u centru, nekadašnji biser srpske moderne, podseća se da nije u funkciji, a da hotel Turist duže od decenije stoji spaljen i prekriven „mušemama“.

Navodi se da je devastirana i Plaža i da je reka Đetnja neupotrebljiva za kupanje i rekreaciju, zbog fekalija u vodi.

Zaustavljen je, ističe se, projekat studentskog kampusa u bivšoj kasarni u objektu u klasičnom stilu i da je to kulturno dobro prepušteno urušavanju.

Za nekadašnji Dom za decu bez roditeljskog staranja „Petar Radovanović“, dodaje se da je „preuređen za internatski smeštaj i smeštaj za samce za iznajmljivanje, a napuštena deca ili deca oduzeta roditeljima su, zbog siromaštva, raseljena u hraniteljske porodice, a troškove staranja o njima plaća država“.

Stranka slobode i pravde: Užice je devastirani grad 3
Užice nekadašnja kasarna Foto Nenad Kovačević

„Nekadašnji ponos Užičana – Dečija odmarališta Golija na Zlatiboru i u Bečićima, užička deca i školarci nisu videli decenijama, jer su komercijalizovani. Njihov rad je pod velom tajne, a veliki broj sugrađana je i zaboravio da ih imamo, verovatno da bi se lakše sutra privatizovali“, ocenio je taj odbor.

Uz navode da „sektor turizma ne postoji, a centri Tara i Mokra Gora kao da se nalaze u drugoj državi, a ne na teritoriji Grada Užica“, dodaje se da je „Užice jedini grad u Srbiji koji je ostao bez Službe medicine rada“.

Umesto svega toga, ocenije taj odbor, „pored niza nesposobnih lokalnih vlasti, imamo veliki broj “agencija i kancelarija”, koje služe isključivo kao utočišta za zapošljavanje partijskih poslušnika, bez ikakvih realnih rezultata, za koje građani takođe niti znaju šta rade, koja im je funkcija, a ni da postoje u našem gradu“.

„Zato je Užicu, više nego ikada u istoriji, potrebna promena, novi ljudi koji će da spreče dalje propadanje nekada jednog od najrazvijenih gradova Srbije i koji će mu vratiti sve oteto i uskraćeno i raditi isključivo u cilju grada i građana, jer Užice ovakvo stanje ne zaslužuje, poručio je odbor SSP-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari