Studenti odgovorili na uvredu voditeljke TV Happy da se prodaju za hiljadu dinara (VIDEO) 1Foto: Printscreen/Facebook

„Vi znate da bi studenti za hiljadu dinara uradili šta god. Svaki student će da izađe gde mu kažete, date mu hiljadu dinara, pojaviće se gde god, na Gazeli ili gde god…“, rekla je jutros voditeljka jutarnjeg programa na režimskoj TV Happy Aleksandra Brčić, odgovarajući prvom na listi za poslanike “Moramo“ Aleksandru Jovanoviću Ćuti, na konstataciju da su studenti izlazili na blokade širom Srbije.

Jovanović Ćuta ju je prekinuo i rekao da treba da je bude sramota što vređa studente, i da će svoje reči morati da objasni onima koje vređa, na šta je Brčić rekla da studente ne vređa, i da će u sledeću emisiju dovesti studente koji će te njene navode potvrditi.

On ju je i upitao da li je tu rečenicu dobila od Aleksandra Vučića.

Reagujući na ove navode studentkinja arheologije na beogradskom Filozofskom fakultetu Maša Bogojević kaže da je „tužno to što osoba koja radi na nacionalnoj frekvenciji ima tako ružno mišljenje o mladim ljudima“.

„Umesto ovakvih izjava, produktivnije bi bilo da podstakne mlade ljude na promene, jer bi mi ipak trebalo da budemo pokretači pozitivne struje“, rekla je Bogojević.

„Nekorektna izjava pre svega, a posebno iz razloga što je upućena studentima, koji su nažalost tradicionalno i neretko sinonimi za siromašniji sloj društva. Siguran sam da studenti, mladi pre svega, ne zastupaju “plaćene” ideje i nametnute stavove, već one za koje smatraju da su ispravni. Uostalom, iako možda nemaju novca, studenti imaju nešto što se novcem ne može kupiti, a to je obrazovanje, mladost i budućnost“, kaže za Danas Miroslav Dešić, predsednik Studentskog parlamenta na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN).

Ova izjava voditeljke sa Hepija studentkinju iz Niša i glavnu i odgovornu urednicu omladinskog portala „YouthVibes“ Anđeliju Stanimirović zatekla je dok je sakupljala potpise za narodnu inicijativu Kreni-Promeni kojom se traži zabrana eksploatacije litijuma i bora, dok je oko nje bilo dvadeset mladih ljudi za koje je sigurna da se ne bi prodali „ne za 1000 dinara, već ni za 100.000 evra“. Kaže da je izjava nije uvredila, jer ne dolazi sa strane koja relevantna, ali je vređa kad se kaže da mladi nisu aktivni. Ipak, ovo smatra uvredom kompletne akademske zajednice.

„Neko se možda ne bi prodao za sto hiljada evra, ali bi se neko svakako prodao za moć“, poručuje Stanimirović.

Student beogradskog Fakulteta političkih nauka Lazar Simić kaže da je izjava voditeljke došla nakon obećanja odlazećeg predsednika Vučića da će studenti dobiti 100 evra nakon izbora. Navodi da misli da je izjava izuzetno ponižavajuća, jer se mladi bore zbog zagađenog vazduha i celokupne životne sredine, a ne za hiljadu dinara. Kaže i da čak i da je to istina, to samo govori u kakvom lošem materijalnom stanju studenti žive.

„Jedna velika sramota, najmanje što bi moglo je da se voditeljka izvini. Čak je i dodala da će dovesti nekog da to potvrdi. Hajde dovedite nekog u emisiju ko sme da kaže nešto što inače ne prikazujete na toj televiziji“, kaže Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari