Sukob u EU u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Zemlje članice Evropske unije sukobile su se u vezi s početkom pregovora za ulazak u Uniju s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Prema najnovijem zajedničkom izvještaju u koji je Reuters imao uvid, odluka o te dve države mogla bi biti odgođena do oktobra, do kada će i nemački parlament to razmotriti.

Tokom sastanka Kipar je zapretio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju ako EU ne pooštri svoj stav prema tome što Turska istražuje prirodni gas u istočnom Sredozemlju, piše britanska agencija, prenosi Al Jazeera.

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i u utorak kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dve balkanske države.

Kipar preti blokadom

„Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore“, rekao je diplomata iz EU.

Kipar je zapretio da će blokirati ceo tekst, koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ako se ne reši problem s Turskom.

Prema rečima diplomata, Nikozija zahteva zajednički stav EU prema istraživanju prirodnog gasa u istočnom Sredozemlju od Turske, što, prema rečima kiparskih Grka, narušava ekskluzivnu ekonomsku zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari